Falsafah / Formula 6M


Musyaratah (Pre-requisite)
Menetapkan apakah syarat-syarat di sebalik tercapainya hajat untuk memapan pembangunan dan masyarakat madani yang penuh dengan insan-insan rabbani.

Muraqabah (God Conscious)
Menerima kehadiran Allah s.w.t dalam segala urusan. Jangan lupa bahawa Allah s.w.t. Maha Melihat. Usaha-usaha yang dibuat mestilah bersandarkan pada keinsafan bahawa kejayaan berkekalan tidak mungkin tercapai jika mengabaikan kehadiran Allah s.w.t

Muhasabah (Self-Evaluation)
Menilai diri dan kelemahan yang ada. Dengan mengenal pasti kelemahan dan kekurangan diri, iltizam dibuat untuk sentiasa memperbaiki diri.

Mu’aqobah (Self-Education)
Mendidik jiwa untuk ikhlas dan suci. Tidak ada jalan pintas untuk menikmati kemanisan yang berkekalan tanpa direstui Ilahi. Jiwa perlu kental sesuai dengan sasaran dan idealisme yang ditetapkan.

Mujahadah (Tenacity/Struggle)
Usaha bersungguh-sungguh. Jangan sekadar membuat kerja sekadar melepaskan batuk di tangga. Setiap kerja memerlukan kesungguhan yang mendalam dan perancangan yang rapi.

Mu’atabah (Self-Restraint)
Tegas dan jelas dalam mencela segala aspek yang jahat dalam diri. Bermula dengan menghakis kejahatan dalam diri sendiri sebelum melihat kejahatan dalam diri orang lain.

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s