Menggunakan Aplikasi Android (Android Apps) di PC Anda (Bahagian 4)


NOTA: Post ini adalah Bahagian ke-4 dan lanjutan daripada post sebelumnya, iaitu

Bahagian 1: BlueStacks sebagai emulator untuk menjalankan Android Apps

Bahagian 2: Menyelesaikan beberapa isu ‘minor’ di dalam BlueStacks versi standard dengan Go Launcher.

Bahagian 3: Mengimport senarai Contacts ke dalam BlueStacks

Anda digalakkan membaca post-post sebelumnya untuk ‘continuity’ dan mengelakkan kekaburan dan kekeliruan yang mungkin timbul. Terima kasih.

Ini adalah Episod ke-4 daripada siri artikel/post berkenaan cara menjalankan aplikasi Android di komputer menggunakan BlueStacks. Tiga artikel/post yang sebelumnya sudah pun menerangkan secara panjang, lebar dan tinggi berkenaan BlueStacks dan isu-isu yang terdapat di dalamnya, serta jalan penyelesaian. Saya pasti, apabila anda sudah membaca artikel-artikel tersebut, kini anda sudah faham dan mahir dalam menggunakan BlueStacks.

Artikel ini membincangkan, secara spesifik, berkenaan WhatsApp di BlueStacks

Sebagaimana yang kita ketahui, bukan semua apps Android akan berfungsi dengan baik apabila dijalankan di dalam BlueStacks, kerana sifatnya yang merupakan sejenis emulator dan bukannya telefon bimbit/tablet sebenar. Juga, ada apps yang hanya membenarkan dirinya digunakan dalam satu device sahaja dan penggunaan secara serentak (simultaneous) adalah dilarang keras.

Dalam post ini, saya akan menghuraikan isu berkenaan apps WhatsApp, sejenis apps Instant Messaging yang popular di kalangan pengguna telefon bimbit. Suka diingatkan, WhatsApp adalah satu daripada apps yang melarang penggunaan serentak di pelbagai devices, dan satu nombor telefon hanya untuk satu device, dan jika anda cuba mendaftarkan akaun WhatsApp di device lain menggunakan nombor telefon yang sama, anda akan mendapati device asal akan menunjukkan error message.

Untuk membuktikannya, saya telah menjalankan eksperimen dengan cuba mendaftarkan akaun WhatsApp di BlueStacks menggunakan nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan untuk akaun WhatsApp di telefon bimbit Android saya.

Kita mulakan eksperimen dengan mendaftarkan nombor telefon yang telah didaftarkan di dalam WhatsApp sebelum ini.

Selepas semua urusan pendaftaran selesai dan WhatApp sudah boleh digunakan di BlueStacks . . .

All seems OK, but really?

Apabila saya cuba buka WhatsApp di telefon bimbit saya (yang nombornya didaftarkan di WhatsApp BlueStacks), mesej ini kelihatan, dan this is not a good thing . . .

WhatsApp DOES NOT ALLOW simultaneous use across multiple device with same service number.

Opps! Daripada eksperimen ini, maka telah terbukti WhatsApp adalah satu daripada apps yang tidak membenarkan penggunaan serentak merentas pelbagai peranti menggunakan satu nombor. Secara teknikalnya, TIADA CARA untuk kita membenarkan penggunaan satu nombor merentas pelbagai WhatsApp, tetapi alternatif berikut boleh digunakan;

ALTERNATIF: GUNA NOMBOR TELEFON LAIN

Gunakan nombor telefon bimbit lain, yang tidak pernah digunakan untuk mendaftar dalam WhatsApp. Membeli nombor telefon baru juga adalah dialu-alukan. Sayugia diingatkan nombor telefon tersebut tidak semestinya perlu digunakan pada smartphone, kerana apa yang kita perlukan hanyalah verification code nya. Saya tunjukkan caranya di bawah;

Dalam contoh ini, saya menggunakan nombor telefon bimbit saya (017-254 xxxx) yang digunakan untuk Tab, tetapi tidak pernah didaftarkan pada WhatsApp. SIM Card nombor ini saya masukkan ke dalam Nokia 5800 XpressMusic, yang tiada apps WhatsApp dipasang. Ingat, tujuan kita hanyalah mahu mendapatkan verification code nya.

Seperti biasa, pertamanya, saya akan daftarkan nombor telefon tersebut di WhatsApp,

Kita daftar semula, kali ini guna nombor baru.

Selepas kita klik OK, seperti biasa, skrin di bawah akan kelihatan. Abaikan dan biarkan progress bar itu sampai ke penghujungnya (maksudnya, anda perlu tunggu).

Tunggu sehingga progress bar itu sampai ke penghujungnya. Kalau nak masak Maggi, masih sempat lagi. Silakan…

Dan dalam tempoh bertenang a.k.a. menunggu itu, di telefon bimbit di mana nombor telefon tersebut ‘hidup’, akan ada satu code di SMS oleh WhatsApp.

Kod tiga (3) digit ini lah yang kita mahukan.

Dan kod yang tertera itu perlu kita masukkan dalam ruang kosong, sebagaimana skrin di bawah, yang akan terpapar selepas progress bar tersebut habis.

Masukkan kod tiga (3) digit tersebut di ruangan yang disediakan.

Sebaik sahaja kod tiga (3) digit itu dimasukkan, WhatsApp secara automatik akan memulakan proses authentication dan selepas itu, ikutlah arahan seterusnya, dan WhatsApp boleh digunakan seperti biasa.

NOTA: Teknik yang sama juga boleh anda gunakan untuk apps yang tidak membenarkan penggunaan simultaneous, terutamanya apps IM-based seperti Viber, ChatOn dan seumpamanya.

Selamat mencuba!

Advertisements

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s