Menetapkan ‘Custom SMS Tone / Alert’ Di Telefon Pintar Android


Android telah menjadi platform majoriti untuk sistem operasi telefon bimbit pintar
Android telah menjadi platform majoriti untuk sistem operasi telefon bimbit pintar

Suatu ketika dahulu ketika zaman penggunaan telefon bimbit NOKIA dan seumpamanya berada di kemuncaknya, adalah mudah untuk para penggunanya untuk menetapkan lagu, muzik atau bunyi tersendiri sebagai nada dering dan nada SMS tanpa perlu bergantung sepenuhnya dengan koleksi lagu yang sedia ada di dalam telefon tersebut. Langkah yang perlu dilaksanakan adalah amat mudah dan hampir setiap orang boleh melakukannya sendiri tanpa perlu bertanya kepada orang lain ataupun membaca tutorial yang berat.

Zaman telah berubah dan demografi jenis telefon bimbit juga berubah. Mutakhir ini majoriti adalah pengguna telefon bimbit pintar Samsung siri Galaxy dengan sistem operasi Android. Sistem Android ini walaupun secara lahiriahnya agak mudah digunakan, walau bagaimanapun ada beberapa fungsi dan tatacara penggunaan yang mungkin agak kompleks di kalangan pengguna marhaen seperti saya dan anda. Antara yang menjadi kesukaran adalah bagaimanakan cara untuk menetapkan nada dering dan SMS tersendiri (custom) di telefon bimbit Android.

Sukacita saya ingin berkongsi caranya dengan anda semua, sepertimana yang diterangkan di perenggan seterusnya.

Menetapkan Nada Dering (Ringtone) Sendiri

Melalui 'Music Player', pilih lagu yang diingini.
Melalui ‘Music Player’, pilih lagu yang diingini.

Jika anda ingin menggunakan nada dering sendiri dan tidak mahu menggunakan nada dering yang sedia ada terbina dalam (built-in), langkahnya adalah cukup mudah.

PERTAMA: Pastikan lagu/muzik/nada yang ingin dijadikan nada dering itu telah diletakkan di dalam kad memori melalui sambungan USB ke PC ataupun melalui cara penghantaran yang lain seperti Bluetooth. Kemudian, jika perlu, mulakan semula (restart) telefon bimbit anda supaya sistem boleh mengesan lagu/muzik/nada yang telah dimasukkan tadi.

KEDUA: Buka ‘Music Player’ dan cari lagu/muzik/nada yang ingin dijadikan nada dering tersebut daripada senarai yang terpapar. Pada lagu/muzik/nada tersebut, tekan lama (hold down) pada nama tersebut sehingga keluar menu. Pilih ‘Use As Phone Ringtones’ atau ‘Set As’ untuk menetapkan lagu/muzik/nada tersebut sebagai nada dering. Ambil perhatian bahawa menu yang terpapar adalah bergantung kepada versi Android yang anda gunakan (Froyo, Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean dan sebagainya).

KETIGA: Anda boleh mencuba sama ada penetapan itu berfungsi dengan memanggil (call) telefon bimbit anda. Jika lagu/muzik/nada yang dipilih tadi kedengaran ketika panggilan masuk, maka anda telah berjaya membuat penetapan tersebut tanpa sebarang masalah.

Menetapkan Nada SMS Sendiri

Senarai 'Notifications' dalam Settings > Sounds. Perhatikan lagu 'Warisan-Sudirman' yang merupakan lagu yang diletakkan dalam folder 'Notifications'
Senarai ‘Notifications’ dalam Settings > Sounds. Perhatikan lagu ‘Warisan-Sudirman’ yang merupakan lagu yang diletakkan dalam folder ‘Notifications’

Untuk menggunakan nada SMS sendiri, langkahnya adalah sedikit berbeza daripada langkah untuk menetapkan nada dering, tetapi mudah untuk dilaksanakan seperti berikut;

PERTAMA: Lagu/muzik/nada yang ingin dijadikan nada SMS itu perlu diletakkan di dalam satu folder khas dan tidak boleh diletakkan sewenang-wenangnya di mana-mana lokasi di dalam kad memori. Menggunakan sambungan USB ke PC ataupun menggunakan ‘File Manager’ di dalam telefon bimbit anda, pastikan anda letakkan file lagu/muzik/nada tersebut di dalam direktori ini

media/audio/notifications

Bermaksud anda buka ‘Memory Card’, buka folder ‘Media’, kemudian buka folder ‘Audio’, dan buka folder ‘Notifications’. Jika folder ‘Notifications’ tidak wujud, anda hanya perlu buat folder tersebut dengan nama yang sama (klik kanan > New > Folder). Kemudian letakkan file lagu/muzik/nada yang ingin dijadikan nada SMS di dalam folder tersebut.

KEDUA: Mulakan semula (restart) telefon anda selepas selesai memasukkan lagu/muzik/nada di dalam folder ‘Notifications’ tadi. Untuk makluman langkah ini tidaklah wajib tetapi amat digalakkan supaya sistem dapat menyegarkan semula (refresh) senarai file di dalam kad memori dan seterusnya mengesan lagu/muzik/nada yang dimasukkan tadi.

KETIGA: Untuk menetapkan lagu/musik/nada tadi sebagai nada SMS, pergi ke ‘Application’ > ‘Settings’, kemudian pilih ‘Sounds’. Pada pilihan yang dipaparkan, pilih ‘Notifications’. Kemudian senarai nada akan dipaparkan, termasuklah lagu/muzik/nada yang anda masukkan tadi. Pilih lagu/muzik/nada tersebut.

KEEMPAT: Anda boleh menguji keberkesanannya apabila menerima SMS masuk, di mana lagu/muzik/nada yang dipilih tadi akan berkumandang.

NOTA: lagu/muzik/nada tersebut tidak terhad untuk nada SMS sahaja. Anda juga boleh menggunakan nada tersendiri untuk Facebook, Twitter dan aplikasi lain, cuma penetapan hendaklah dilakukan di dalam aplikasi tersebut. Contohnya, untuk menetapkan nada tersendiri untuk Facebook, anda hanya perlu buka aplikasi Facebook, pergi ke bahagian Settings, dan cari penetapan untuk Notifications.

Pokok pangkalnya, segala lagu/muzik/nada yang ingin digunakan sebagai nada notifikasi perlu diletakkan di dalam folder Notifications sebagaimana yang diterangkan di atas supaya ia akan keluar dalam senarai Notifications.

Isu: Sambungan USB-PC Tidak Berfungsi

Untuk pengguna Samsung, jika anda mengalami masalah di mana sambungan USB daripada telefon bimbit ke PC tidak dapat dikesan atau tiada sebarang respon, anda perlu terlebih dahulu memasang (install) perisian ‘Samsung Kies’ (muat turun di sini) yang merupakan perisian PC Suite/Phone Management untuk telefon bimbit Samsung. Perisian ini adalah perlu kerana ia mengandungi ‘driver’ yang diperlukan untuk mengesan telefon bimbit anda.

Untuk pengguna jenama lain yang berasaskan Android tetapi mengalami masalah yang serupa, anda juga mungkin perlu memasang perisian PC Suite/Phone Management untuk jenama masing-masing.

Nota Tambahan/Peringatan

Ambil perhatian jika anda menetapkan satu lagu penuh sebagai nada SMS, maka ia akan berbunyi sehingga selesai lagu tersebut. Untuk nada dering ia tidak menjadi satu isu kerana terdapat ‘cut-off’ selepas 20 saat telefon berbunyi, tetapi tiada untuk nada SMS. Maka anda digalakkan untuk memotong (trim) lagu tersebut supaya tidak menjadi isu seperti ‘pencemaran bunyi’ di kemudian hari.

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s