Sebelum WhatsApp, Ada ICQ Dan mIRC


Jika disebutkan istilah ‘Permesejan Segera’, mungkin ramai yang kurang jelas dan mungkin tidak pernah mendengarnya. Tetapi apabila disebut dengan istilah aslinya iaitu ‘Instant Messaging’ atau singkatannya IM, ramai yang sudah maklum apa yang dimaksudkan. Mutakhir ini ‘Instant Messaging’ (selepas ini disebut ‘IM’) telah menjadi sebahagian daripada cara kita berkomunikasi dan bertukar-tukar maklumat sesama sendiri. Sebut sahaja aplikasi-aplikasi seperti WhatsApp, Viber dan seumpamanya, tiada yang tidak tahu apakah fungsi-fungsi aplikasi tersebut.

IM bukanlah sesuatu perkara atau trend yang baru, malah sejarahnya boleh kita rujuk sejak dari zaman permulaan Internet lagi, dan semestinya pada zaman tersebut tidaklah secanggih dan sepantas apa yang kita ada pada hari ini. Namun evolusi-evolusi yang dilalui oleh IM (dan Internet amnya) merupakan satu perkara yang menarik perhatian saya untuk dihuraikan di dalam artikel ini.

NOTA: Artikel ini mempunyai 3000+ patah perkataan dan boleh dikategorikan sebagai satu rencana panjang. Artikel ini bukan bersifat teknikal tetapi teknik huraian secara kronologi dan mendalam mungkin akan membuat anda keletihan ketika membaca. Sila berhenti membaca jika keletihan dan rehatkan mata anda dengan memandang objek yang jauh sehingga lega sebelum kembali menyambung bacaan. Alternatifnya, dicadangkan anda membaca sekali imbas (skimming) dan melihat imej-imej dalam artikel ini untuk mendapatkan idea berkenaan apa yang ingin disampaikan. Harap maklum. – AUDI FALIQ IBRAHIM

1990an – Zaman Disket 1.44MB

Sekeping gambar yang ditangkap menggunakan Samsung Galaxy S Advance bersaiz 5 MegaPixel akan memenuhkan keseluruhan kapasiti disket ini.
SEKEPING DISKET 1.44MB – Jika sebuah foto yang ditangkap oleh telefon bimbit Samsung Galaxy Advance yang berkeupayaan 5 Megapixel dimuatkan di dalam disket ini, ia akan mengambil hampir keseluruhan ruang yang ada!

Sekitar pertengahan tahun 90’an iaitu ketika kerajaan Malaysia mula memperkenalkan dasar IT Budaya Hidup Kita (siapa masih ingat?), kadar penggunaan komputer secara perlahan-lahan meningkat di kalangan pengguna rumah. Inisiatif-inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan seperti skim pemilikan komputer melalui pengeluaran simpanan KWSP dan saluran pengedaran dan pembelian komputer melalui Pos Malaysia (ingat Skim Odasaja?) telah mendapat sambutan yang baik dan membantu meningkatkan kadar celik IT dan komputer di kalangan para remaja khususnya dan masyarakat amnya.

Komputer pada zaman itu juga ada pelbagai jenama, bukan sahaja Acer, HP dan Compaq, tetapi kita ada juga Gateway, Pineapple, Raffles, dan banyak lagi. Kebanyakan jenama-jenama ini sudah tidak wujud lagi pada masa kini.

Pada waktu itu saya masih menuntut di sekolah rendah, dan dapat melihat sendiri bagaimana masyarakat pada ketika itu mula mendekati komputer dan belajar untuk menjadikan komputer sebahagian daripada ‘ahli keluarga’ mereka. Internet pada zaman itu adalah serba ringkas – tiada video, tiada muzik, tiada animasi Flash yang penuh bergaya – elemen tercanggih yang berada di laman web pada ketika itu adalah imej/gambar dan animasi GIF, dan amat-amat jarang untuk melihat laman web yang menghidangkan video lebih daripada seminit dan majoriti perlu menggunakan RealPlayer dan/atau QuickTime. Tiada video HD, apatah lagi yang bersaiz 240p.

Laman Web Yahoo Pada Tahun 1999. Ringkas (Dan Bosan) Kan?
LAMAN WEB YAHOO! PADA TAHUN 1999 – Tiada video, animasi Flash dan tiada interaktiviti canggih. Laman web pada era tersebut menggunakan elemen teks dan gambar.

Di zaman itu juga, tiada jalur lebar (broadband) untuk pengguna di rumah. Internet adalah Dial-Up – setiap kali online ketika itu jugalah talian telefon di rumah tidak akan dapat ditembusi. Juga, tiada istilah always online 24/7 kerana Internet pada masa itu dicaj pada kadar per minit. Lazimnya para pengguna akan meluangkan masa secara purata selama 30 minit sehingga 1 jam sehari untuk menggunakan Internet. Kelajuan adalah relatifnya amat primitif iaitu sekitar 40kbps dan ini bermaksud fail bersaiz sekitar 20MB akan mengambil masa kira-kira hampir 3 jam untuk selesai dimuat turun. Jika mahukan internet pantas untuk pengguna rumah, pilihan yang ada adalah ISDN, kelajuannya adalah sekitar 128kbps, dan amat mahal!

Tumpuan penggunaan Internet pada ketika itu adalah untuk menghantar dan menerima e-mel, mencari dan membaca maklumat serta berita. E-mel yang popular pada ketika itu adalah Hotmail (kini namanya Outlook.com), dan mungkin ramai yang tidak tahu Malaysia pernah ada penyedia perkhidmatan e-mel yang dipanggil WauMail. Tidak banyak perkara yang boleh dilakukan di Internet, tetapi salah satu perkara yang popular pada ketika itu adalah IRC.

WauMail - Penyedia E-Mel Percuma Malaysia. Sekarang Hanya Tinggal Sejarah.
WAUMAIL – Merupakan penyedia khidmat e-mel percuma yang berasal dari negara kita. Pada waktu tersebut, WauMail merupakan satu-satunya penyedia yang memberi pilihan pelbagai bahasa untuk lamannya (termasuk Bahasa Melayu). Kini ia hanya tinggal sejarah.

Internet Relay Chat (IRC) – IM Orang Dulu-Dulu

mIRC - Old Timer Internet sudah pasti kenal. /join #kampung
LOGO mIRC – Internet Relay Chat (IRC) merupakan medium komunikasi pelbagai pengguna di zaman awal penggunaan internet di Malaysia.

Jika anda lahir pada tahun 80an seperti saya, kemungkinan besar anda tahu akan IRC ini. IRC ataupun nama penuhnya Internet Relay Chat secara kasarnya lebih kepada bilik borak (chatroom) tetapi dibahagikan kepada beberapa saluran (channel) dengan topik-topik atau kumpulan-kumpulan tertentu. Klien (software) yang digunakan untuk mengakses IRC ini adalah mIRC (yang paling popular), walaupun ada beberapa klien alternatif yang lain.

IRC ini tidak seperti Yahoo Messenger atau WhatsApp, antaramukanya adalah amat crude dan tidak cantik. Sebagaimana chatroom yang lain, dalam satu-satu channel tersebut mungkin terdapat ratusan pengguna yang keluar dan masuk dan interaksi yang berlaku adalah amat pantas sehinggakan kadang-kadang sukar sedikit untuk mengikuti apa yang diperbincangkan. IRC bergerak menggunakan pelayan (server) khusus dan terdapat pelbagai server seperti DalNet, UnderNet dan sebagainya yang dihoskan di merata lokasi seluruh dunia.

MIRC Screenshot
ANTARAMUKA (UI) mIRC – Amat ringkas dan berfokus kepada kandungan. Pengguna perlu menghubungi server khas IRC seperti UnderNet/DalNet sebelum dapat masuk ke channel yang dikehendaki. Antara channel yang popular di Malaysia pada ketika itu adalah #kampung.

Saya sendiri merupakan salah seorang pengguna IRC yang aktif suatu masa dahulu walaupun bukanlah pengguna tegar. Nama pengguna saya dalam IRC adalah @DiGiMon (Hahaha…) dan channel yang sering saya masuk adalah #kampung. Terdapat pelbagai channel yang terdiri daripada para pengguna Malaysia dan menggunakan Bahasa Melayu. Juga, sebagai pengguna IRC beberapa arahan (command) asas perlu diketahui untuk memudahkan penggunaan. Antara command yang saya masih ingat adalah /join untuk masuk ke dalam channel tertentu dan beberapa lagi yang saya sudah lupa.

Twitter mungkin telah mempopularkan semula penggunaan hashtag # dan alias @ yang sudah pasti diambil daripada dunia IRC.

Walaupun IRC ini nampak terlalu ringkas, tetapi jika kita sudah mahir selok-belok command-command dan juga scriptingnya, ia boleh digunakan untuk menghantar fail seperti gambar-gambar ataupun yang paling kasar, untuk banned satu-satu user itu daripada masuk dalam channel tertentu. Kelemahan IRC ini adalah kita tidak tahu latar belakang para pengguna yang menyertai satu-satu channel itu dengan jelas (identiti hanya berasaskan username dan tiada profile page) dan sesiapa sahaja boleh menipu umur dan lokasinya. IRC ini jugalah yang pernah menjadi isu di negara kita yang melibatkan penipuan kepada para gadis remaja dan penyebaran gambar lucah artis-artis tempatan.

Kelemahan-kelemahan IRC (dan chatroom lain) inilah yang melahirkan sistem IM yang lebih kemas.

ICQ dan AOL Instant Messenger – Pelopor IM

ICQ - Ingat bunyi hon keretapi memanjang?
LOGO ICQ – Merupakan aplikasi IM terawal yang muncul dan sezaman dengan AOL Instant Messenger. ICQ terkenal dengan login alert nya yang merupakan bunyi hon keretapi.

Ciri public chatroom seperti IRC yang tiada sistem pengenalan diri yang sempurna sedikit sebanyak akan mendedahkan diri para penggunanya kepada ancaman sekuriti dan penyalahgunaan identiti. Walaupun IRC sebagai contoh membezakan setiap para pengguna melalui username, namun username ini bukanlah milik penuh pengguna tersebut, dan ini bermakna apabila seseorang pengguna itu keluar dari sistem IRC, username nya boleh digunakan oleh orang lain.

Sekitar awal tahun 2000, sistem IM yang lebih selamat untuk pengguna diperkenalkan. Umum bersetuju bahawa pelopor-pelopor sistem IM yang kemas adalah American Online melalui AOL Instant Messenger nya, dan juga ICQ yang dibangunkan oleh pihak Mirabilis. AOL Instant Messenger kurang popular di kalangan pengguna Malaysia dan lebih banyak digunakan oleh pengguna Amerika Syarikat. Sebahagian besar pengguna Internet Malaysia lebih gemar menggunakan ICQ.

ICQ (dikatakan merupakan singkatan untuk I Seek You) merupakan sistem IM yang memerlukan penggunanya untuk mengesahkan (approved) sesiapa yang ingin menjadi kenalan sebelum memulakan sesi interaksi. Sistem approval ini dapat mengurangkan isu sekuriti di mana pengguna berkuasa untuk meluluskan permohonan (request) mereka yang benar-benar dikenali dan bukannya orang asing yang tiada kaitan terus. ICQ juga memerlukan penggunakan mengisi borang profil yang bertanyakan maklumat asas seperti umur, lokasi, nama penuh, nama timangan dan sebagainya bagi membolehkan potensi kenalan dan pengguna ICQ yang lain mengetahui siapa yang membuat request tersebut. Konsep request-approve ini yang kemudiannya diikuti oleh hampir semua vendor IM yang terkemudiannya.

ICQ ini turut digunakan oleh saya sebagai platform untuk perbincangan dengan rakan-rakan sekelas (ketika itu saya menuntut di sekolah menengah). Uniknya ICQ ini adalah setiap pengguna akan diberikan nombor siri 7 angka sebagai username dan untuk menambah kenalan yang lain, nombor siri individu terbabit perlulah diketahui terlebih dahulu dan diinput di dalam ICQ. Tiada username menggunakan alphanumeric pada ketika itu (tahun 2000+). Menjadi trend pada zaman tersebut untuk bertanya nombor ICQ seumpama bertanya nombor telefon bimbit.

Ciri-ciri yang ditawarkan oleh ICQ adalah serupa dengan apa yang ditawarkan oleh sistem IM pada masa kini. Selain berborak secara individu atau berkumpulan, penghantaran fail juga boleh dibuat sesama pengguna.

Perkara yang paling diingati oleh saya semasa menggunakan ICQ ini adalah bunyi login nya. Selepas berjaya login ke dalam sistem, ICQ akan mengeluarkan bunyi hon keretapi yang amat panjang dan jika anda terlupa menurunkan volume speaker, bersedialah untuk terkejut. Hahaha…

Alaf Baru 2000 – Zaman Pendrive dan Memory Card – 128MB

Pernah jumpa Pendrive 64MB? Pada masa dahulu, ia pernah wujud dan hanya mampu dimiliki oleh golongan bangsawan.
PEMACU KILAT DAN KAD MEMORI – Pengenalan kedua-dua peranti ini telah mengubah bagaimana data dapat dikongsi dan digerakkan dalam kapasiti yang lebih besar.

Bermula pada tahun 2000 dan ke atas, kadar celik IT dan teknologi di kalangan rakyat Malaysia adalah membanggakan dan komputer tidak lagi dianggap sebagai peralatan pejabat semata-mata. Pada masa inilah pelbagai inovasi teknologi daripada sudut peranti (hardware) dan perisian (software) dapat dilihat dan diadaptasi oleh hampir kesemua lapisan masyarakat.

Disket sudah mula diancam kepupusan bermula pada era ini, dan penggunaan pemacu kilat (flashdrive/pendrive) sudah mula meluas. Kapasiti pendrive yang bermula dari 128MB dan mahal harganya sudah mula meningkat sedikit demi sedikit dan harga juga semakin menurun ke tahap mampu milik. Sekitar tahun 2005, saya membeli pendrive 512MB dengan harga RM100. Bayangkan berapa kapasiti yang boleh dibeli dengan harga tersebut pada hari ini (2013)?

Internet juga sudah menampakkan kemajuan dengan jalur lebar sudah boleh diakses daripada rumah dengan kelajuan yang lebih munasabah. Laman web juga sudah mula menunjukkan kreativiti dan tidak terhad lagi dengan kandungan teks dan animasi GIF semata-mata. Lagu dalam format mp3 sudah mula popular dan pelbagai pemain mudah alih mp3 mula terjual.

Juga tidak dilupakan, laman sosial mula berkembang pada awal 2000 dan ‘King of The Hill’ pada zaman tersebut adalah MySpace dan Friendster sebelum dihapus daripada sejarah oleh Facebook, Twitter dan Google Plus pada hari ini. Pada ketika itu, tiada perasaan malu untuk meminta testimonial daripada rakan untuk ditulis dalam wall Friendster dan golongan perempuan akan pimp-up laman profile MySpace mereka dengan pelbagai kod CSS dan animasi yang kadang-kala membuatkan pelayar web menjadi sejuk beku (freeze) dan terhentak (crash).

Satu lagi – Google di era awal 2000 masih lagi dalam kategori underdog dan pada ketika itu, Yahoo lebih popular.

Dominasi Yahoo Messenger & Windows Live Messenger

Yahoo Messenger - Secara relatifnya masih lagi popular
YAHOO! MESSENGER – Aplikasi IM yang mempopularkan penggunaan IM di kalangan rakyat Malaysia. Boleh dikatakan semua pengguna Internet di Malaysia mempunyai akaun Yahoo! Messenger dan sekaligus Yahoo! Mail.

Pelopor perisian IM seperti ICQ dan AOL Instant Messenger sudah mempunyai pesaing era baru yang lebih kukuh iaitu Yahoo Messenger dan Windows Live Messenger. Kedua-dua perisian ini mengetengahkan antaramuka (interface) yang lebih segar dan juga integrasi secara terus dengan akaun e-mel. Integrasi terus dengan akaun e-mel bukanlah perkara baru tetapi dilaksanakan dengan lebih sempurna dan kemas oleh Yahoo Messenger dan Windows Live Messenger.

Juga, Yahoo dan Windows Live juga telah memudahkan proses menambah kenalan iaitu melalui penggunaan alamat e-mel yang lebih mudah untuk dihafal berbanding nombor siri yang digunakan oleh ICQ. Ditambah dengan kekuatan user base masing-masing melalui akaun e-mel Yahoo dan Hotmail, bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila Yahoo Messenger dan Windows Live Messenger mendapat tempat di kalangan generasi baru pengguna IM.

Ketika saya di universiti (2005+), Yahoo Messenger dan Windows Live Messenger ini digunakan secara meluas dan ICQ secara teknikalnya telah pupus dalam diam. Di antara keduanya, Yahoo Messenger secara relatifnya mempunyai lebih ramai pengguna berbanding Windows Live Messenger. Salah satu faktor pendorong (pada pendapat saya) adalah branding Yahoo adalah lebih kuat pada ketika itu dan jika seseorang itu mahu membuka akaun e-mel berasaskan web, kecenderungan untuk memilih Yahoo adalah lebih tinggi daripada Hotmail.

Hotmail pada ketika itu dianggap sebagai old-school brand dan GMail masih lagi merupakan by invitation only.

2005 – Era Mobiliti Bermula

Ini adalah ikon kepada hampir semua rakyat Malaysia.
NOKIA 3310 – Merupakan successor kepada model 3210, telefon bimbit ini walaupun amat ringkas pada rekaannya, tetapi menjadi idaman semua orang yang ingin menggunakan telefon bimbit pada waktu itu. Harganya di waktu pelancaran adalah RM1000 ke atas!

Selain peningkatan dalam penggunaan komputer, kadar penembusan untuk penggunaan telefon bimbit telah mula menunjukkan corak peningkatan bermula pada awal tahun 2000 dan meningkat dengan drastik tahun ke tahun. Ini didorong oleh keputusan kerajaan untuk meliberasikan pasaran dan pengenalan pakej prabayar mampu milik oleh lima operator utama pada ketika itu iaitu Celcom, Maxis, DiGi, TMTouch dan TIMECel.

Akses Internet melalui telefon bimbit mula mendapat tempat selepas pengkomersialan sistem rangkaian 3G secara meluas di seluruh negara sekitar tahun 2005  ke atas. Sistem data untuk telefon bimbit sebenarnya sudah wujud lebih awal iaitu pada awal tahun 2000 melalui sistem paket data GPRS dan EDGE tetapi penggunaannya tidak terlalu meluas kerana caj yang mahal dan model telefon bimbit yang menyokong sistem paket data juga amat terhad. Tambahan, liputan data pada ketika itu amat kecil dan tidak konsisten.

Pengguna telefon bimbit di Malaysia pada ketika itu lebih suka menggunakan SMS sebagai medium untuk berinteraksi sesama kenalan dan penggunaan SMS melonjak dengan amat tinggi selepas perjanjian inter-operatibility yang ditandatangan oleh lima operator utama pada tahun 2000 (sebelum itu, SMS hanya boleh dihantar dalam rangkaian yang sama). Dengan persaingan untuk mendapatkan pelanggan di kalangan remaja, setiap operator bersaing sesama sendiri mengeluarkan pakej prabayar yang memberi fokus kepada kadar SMS yang lebih murah.

Aplikasi mig33 yang dijalankan pada telefon NOKIA N82.
APLIKASI mig33 – Aplikasi ini bukan IM yang sebenar tetapi lebih merupakan proksi kepada aplikasi Yahoo! Messenger dan Live Messenger yang berasaskan Java MIDP. Petikan skrin ini adalah aplikasi mig33 yang dijalankan di telefon bimbit Nokia N82 saya.

Apabila rangkaian paket data sudah meliputi hampir semua bandar-bandar utama dengan kualiti yang konsisten serta pengenalan pakej pelan data yang lebih mesra pengguna, maka sedikit demi sedikit take-up rate untuk penggunaan data meningkat. Tambahan pula, harga telefon bimbit berkeupayaan data juga sudah semakin murah dan mampu dimiliki oleh majoriti pengguna telefon bimbit. Jika disebut istilah telefon pintar pada waktu itu, ia merujuk pada telefon bimbit berkeupayaan data sekurang-kurangnya 3G dan menjalankan sistem operasi Symbian OS, dan pengeluar yang menghasilkan model yang memiliki ciri-ciri ini adalah NOKIA, Sony Ericsson dan Motorola.

Menyentuh berkenaan keupayaan IM di telefon bimbit, pada sekitar tahun 2005, tiada sebarang aplikasi IM khusus untuk telefon bimbit berkeupayaan data. Aplikasi yang ada merupakan klien pihak ketiga (third party client) yang memberi akses kepada IM di komputer seperti Yahoo Messenger dan Windows Live Messenger. Saya menggunakan aplikasi yang diberi nama mig33 untuk mengakses Yahoo Messenger dan Windows Live Messenger melalui telefon NOKIA N82. Aplikasi ini adalah Java-based dan ini bermaksud telefon bimbit yang berkeupayaan data dan menyokong Java MIDP boleh menggunakannya.

Pengalaman saya semasa menggunakannya, aplikasi ini pada dasarnya sudah cukup canggih pada ketika itu dan harus diingatkan tidak banyak aplikasi berasaskan Java yang mampu memberikan akses hampir lengkap kepada semua fungsi IM sebagaimana yang biasa kita gunakan di komputer. Kekangan pada ketika itu hanyalah pakej data yang mahal dan harus diambil maklum bahawa penggunaan WiFi pada ketika itu belum cukup popular di telefon bimbit kerana tidak banyak telefon bimbit yang menyokong WiFi dan kepelbagaian standard WiFi yang boleh memeningkan pengguna biasa.

IM Generasi Baru – Mobiliti Sepenuhnya

WhatsApp, Viber, WeChat, Line, BBM - Begitu banyak pilihan, semua pun boleh!
APLIKASI IM ERA BARU – Bermula dengan WhatsApp, kini terdapat pelbagai aplikasi IM yang berasaskan platform telefon pintar seperti Viber, WeChat, Line dan pelbagai lagi. Vendor telefon pintar tidak ketinggalan menghasilkan aplikasi IM mereka sendiri seperti BlackBerry dengan BlackBerry Messenger dan Samsung dengan ChatOn.

Jika saya katakan bahawa Yahoo Messenger (dan IM berasaskan PC yang lain) diancam kepupusan, setujukah anda?

Trend terkini menunjukkan bahawa penggunaan IM telah berpindah (shift) hampir sepenuhnya daripada cara tradisional (komputer) kepada cara mudah alih. Mutakhir ini telefon pintar bukan lagi satu peranti yang mahal dan terhad kepada golongan bangsawan tetapi boleh dikatakan semua lapisan umur sudah mula menggunakan telefon pintar. Penggunaan meluas telefon pintar telah membawa kepada penurunan harga (konsep economies of scale) dan dengan harga serendah RM300, kita boleh membeli sebuah telefon pintar yang berkeupayaan data 3G. Bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila melihat pelajar sekolah rendah menggunakan telefon pintar yang kadang-kala lebih canggih daripada yang digunakan oleh kita!

Telefon pintar masa kini berkeupayaan untuk memasang aplikasi yang ciri-cirinya adalah setanding dengan program di komputer kerana keupayaan telefon pintar sedikit sebanyak menyamai keupayaan komputer itu sendiri. Maka jika sebelum ini aplikasi IM untuk telefon bimbit lebih menfokuskan sebagai proksi kepada sistem IM di PC, mutakhir ini aplikasi IM untuk telefon pintar adalah 100% dijalankan di telefon itu sendiri tanpa ada kaitan atau campur tangan komputer.

WhatsApp
LOGO WHATSAPP – Antara pelopor aplikasi IM di telefon pintar.

Pelbagai aplikasi IM untuk telefon pintar yang boleh digunakan dan antara beberapa nama yang popular adalah WhatsApp, Viber, WeChat, Line, Kakao Talk dan banyak lagi. Di Malaysia, saya mendapati WhatsApp masih lagi menjadi kegemaran rakyat Malaysia untuk berinteraksi dengan pendatang baharu WeChat turut mula mendapat tempat. Lazimnya para pengguna akan memasang semua aplikasi IM yang ada di dalam telefon pintar mereka untuk memastikan mereka mendapat akses yang maksimum kepada semua rakan-rakan. Di samping itu, hampir semua vendor IM ini menghasilkan aplikasi mereka untuk semua platform sistem operasi (OS) telefon pintar yang digunakan di pasaran, dan ini merupakan satu langkah bijak dan memudahkan pengguna yang menggunakan pelbagai sistem OS.

Vendor IM tradisional seperti Yahoo dan Microsoft (Live Messenger) juga ada menghasilkan aplikasi untuk telefon pintar tetapi apa yang saya dapat perhatikan, tidak ramai yang menggunakan Yahoo mahupun Live Messenger di telefon pintar mereka. Salah satu faktor adalah majoriti daripada kita telah terbiasa dengan anggapan bahawa Yahoo Messenger dan Live Messenger adalah program PC dan versi untuk telefon pintar adalah inferior (walaupun tidak begitu). WhatsApp dan lain-lain IM bermula dari platform telefon pintar dan sudah sebati dengan sistem operasi telefon pintar itu sendiri.

Juga dapat dilihat, trend di mana laman sosial turut menghasilkan aplikasi IM mereka sendiri, seperti Facebook dengan Facebook Messenger dan Google Plus dengan Google Messenger (dikatakan Google akan menggabungkan aplikasi Google Talk yang kurang digunakan bersama Google Messenger) di mana aplikasi IM ini diintegrasi sepenuhnya dengan laman sosial masing-masing bagi mewujudkan seamless experience.

Sememangnya yang mendapat manfaat adalah kita sebagai pengguna, namun operator rangkaian sudah mula rasa terancam dengan penggunaan aplikasi IM yang semakin meluas. Mengapa?

Keupayaan aplikasi IM untuk berkongsi elemen multimedia selain teks adalah satu 'ancaman'.
WHATSAPP DI TELEFON PINTAR BERASASKAN ANDROID – Aplikasi IM seperti ini sudah mula menjadi ancaman kepada operator rangkaian kerana lebih cekap dan mampu menghantar elemen multimedia seperti gambar, video dan bunyi berbanding sistem tradisional SMS dan MMS yang mempunyai kekangan.

Lihat petikan skrin untuk aplikasi WhatsApp di atas, apa yang para pembaca boleh rumuskan dan kaitan dengan ancaman kepada operator rangkaian? Sebenarnya secara tidak langsung, penggunaan IM seperti WhatsApp yang semakin meluas telah mengancam sumber pendapatan utama kebanyakan operator iaitu – SMS. Berbanding dengan SMS yang dicaj bagi setiap mesej yang dihantar keluar, jika menggunakan IM, kita boleh menghantar seberapa banyak mesej tanpa dicaj bagi setiap salah satunya. Tambahan pula, aplikasi IM membolehkan kita bukan sahaja menghantar teks, tetapi elemen-elemen multimedia seperti gambar beresolusi tinggi, bunyi dan juga video di mana sistem MMS pun tidak mampu melaksanakannya.

Viber
LOGO VIBER – Keupayaan aplikasi IM yang sudah mampu membuat panggilan suara dan video melalui rangkaian data merupakan satu ‘ancaman’.

Sukacita juga dimaklumkan, kebanyakan aplikasi IM ini bukan sahaja mampu menghantar dan menerima pesanan, tetapi juga sudah berkeupayaan membuat panggilan suara dan video melalui rangkaian data (contoh seperti Viber, Skype, WeChat). Dan ini sudah pasti ‘menambah garam pada luka’ yang dialami oleh para operator rangkaian yang sudah pening melihat pendapatan SMS mereka menurun pada hampir setiap suku kewangan.

Sebahagian mungkin menegaskan bahawa operator tidaklah mengalami impak yang besar daripada penurunan penggunaan SMS (dan suara) kerana para pengguna masih perlu melanggan pelan data untuk menggunakan aplikasi-aplikasi ini dan operator rangkaian boleh merancang pelbagai pelan data yang bersesuaian mengikut kumpulan-kumpulan ini. Ada kebenarannya pendapat ini, tetapi secara peribadi, ia sebenarnya tidak cukup dan masih menjadi satu ancaman kerana ada faktor ini – WiFi. Berikut adalah pendapat peribadi saya;

Seorang individu biasa yang memiliki telefon pintar tanpa pelan data masih lagi boleh menggunakan aplikasi IM dan lain-lain aplikasi berasaskan Internet dengan menggunakan WiFi. Jika dihitung bilangan jam di mana seseorang individu itu berada, sudah pasti kebanyakan masanya akan diluangkan di rumah dan pejabat. Di kedua-dua tempat ini (rumah dan pejabat), lazimnya sudah tersedia rangkaian WiFi yang stabil dan laju maka secara logik, individu ini akan menggunakan rangkaian WiFi yang disediakan dan sekaligus melangkau (bypass) operator rangkaian mereka! Malah, di tempat-tempat awam seperti pusat membeli belah, terdapat rangkaian WiFi percuma disediakan dan ini juga satu bonus untuk individu ini tetapi satu sumpahan (curse) untuk operator rangkaian.

Jika Operator tidak merasa terancam, mengapa pakej seperti ini perlu dihasilkan? ;-)
PELAN PRABAYAR BERASASKAN SOSIAL – Operator rangkaian sudah mula menyedari ancaman yang dibawa oleh aplikasi IM ini dan hasilnya mencipta pakej yang mengintegrasikan secara terus akses kepada aplikasi-aplikasi tersebut dengan bayaran yang tetap.

Maka sekali lagi ditegaskan, ketiadaan pelan data bukan satu masalah besar kepada para pengguna telefon pintar kerana hampir semua tempat sudah disediakan akses WiFi. Malah, majoriti rakan-rakan saya yang menggunakan telefon pintar mengakui tidak melanggan pelan data dan menggunakan WiFi sebagai sumber data.

Saya pasti operator rangkaian sedar berkenaan perkara ini, dan mereka tidak boleh bertindak sewenang-wenangnya dengan menaikkan harga pelan data atau mewajibkan langganan data kerana ini akan mengundang protes pelanggan dan boleh diambil kesempatan oleh operator pesaing. Jika anda lihat, ketiga-tiga operator utama (Celcom, Maxis, dan DiGi) sudah memperkenalkan pelan khas pakej sosial di mana memberi akses tanpa had (maksudnya tiada caj data) kepada aplikasi IM WhatsApp.

Kesimpulan

Evolusi penggunaan Instant Messaging (IM) yang dihuraikan sedikit sebanyak telah menyedarkan kita bahawa konsep tradisional dalam membuat sesuatu perkara itu boleh berubah seiring dengan kemajuan dan kecekapan teknologi yang ada. Evolusi ini bukan terhad hanya kepada IM sahaja, tetapi boleh dikatakan semua jenis pekerjaan sudah mula menfokuskan kepada konsep mobiliti dan tidak lagi statik pada satu ruang dan masa. Dengan keupayaan telefon pintar/tablet yang menyamai keupayaan komputer tradisional, tidak mustahi suatu masa nanti, pejabat tidak wujud secara fizikal dan hanya wujud dalam bentuk digital.

P/S: Untuk mengemaskini blog ini pun sudah tidak mewajibkan saya duduk di hadapan laptop, kerana aplikasi WordPress sudah dihasilkan untuk telefon pintar sebagaimana petikan skrin di bawah. Mungkinkah komputer tradisional yang kita gunakan hari ini bakal menjadi sejarah satu hari nanti?

Screen_20130425_113356
APLIKASI WORDPRESS UNTUK BLACKBERRY – Kini blog pun sudah boleh ditadbir melalui telefon pintar.

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

2 thoughts on “Sebelum WhatsApp, Ada ICQ Dan mIRC”

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s