Transformasi Lagu Rasmi Negeri


Setiap Negeri Di Malaysia Mempunyai Identiti Sendiri - Bendera, Jata, dan Lagu.
Setiap Negeri Di Malaysia Mempunyai Identiti Sendiri – Bendera, Jata, dan Lagu.

Pilihanraya Umum Ke-13 telah selesai, dan kita sudah maklum kepimpinan bagi setiap negeri-negeri di Malaysia dan juga di peringkat Persekutuan. Diharapkan para kepimpinan yang telah diberi mandat oleh rakyat akan menjalankan tugas dan amanah untuk lima tahun yang seterusnya dengan jayanya dan membawa negeri masing-masing ke arah yang lebih baik lagi.

Artikel ini bukan satu ulasan pasca PRU 13 dan saya berpendapat tidak perlulah (buat masa ini) mengulas berkenaan PRU 13 kerana banyak blog-blog politik yang lain mampu memberi analisa yang lebih professional. Apa yang ingin saya kongsi dengan para pembaca sekalian adalah berkenaan satu isu yang mungkin remeh tetapi sebenarnya kalau tidak dicari jalan penyelesaiannya sedikit sebanyak boleh menjejaskan imej negeri-negeri khususnya dan negara Malaysia amnya. Apakah isu itu?

Isunya adalah – Lagu Rasmi Negeri.

Setiap negeri mempunyai identiti tersendiri dan sebagai anak-anak negeri sudah pasti para pembaca bangga dengan identiti-identiti negeri masing-masing. Identiti negeri ini dizahirkan melalui pelbagai bentuk seperti bendera, jata negeri, makanan, kebudayaan dan tidak lupa juga, lagu rasmi negeri. Walau bagaimanapun, saya melihat bahawa lagu rasmi negeri ini kurang diangkat dalam memperkasakan identiti negeri secara menyeluruh.

Masih Di Takuk Lama

Lagu rasmi negeri adalah sinonim dengan acara rasmi seperti perhimpunan mingguan sekolah, majlis anjuran kerajaan negeri, keraian yang melibatkan pembesar dan pemimpin negeri dan tidak lupa juga, sebelum perlawanan bola sepak bermula. Namun adakah pada acara-acara yang disebutkan itu sahaja perlu kita memperdengarkan lagu negeri? Saya pasti para pembaca mungkin sudah kurang mengingati lirik lagu negeri masing-masing jika diminta untuk menyanyi – kerana kita sudah tidak kerap menyanyikannya.

Itu satu perkara, tetapi yang ingin saya highlight kan dalam artikel ini adalah berkenaan arrangement muzik lagu-lagu negeri yang tidak mengikut arus kontemporari. Ini pada pendapat saya amat mendukacitakan kerana lagu-lagu negeri adalah satu identiti dan seharusnya membakar semangat jika dialunkan, dan bukan sekadar dinyanyikan sebagai memenuhi kewajipan.

Saya merasa bangga dengan lagu kebangsaan negara kita, Negaraku, dalam arrangement terkininya (video di bawah) yang menggunakan tempo yang perlahan tetapi membakar semangat kita semasa mengalunkannya. Sepanjang pengetahuan saya, lagu Negaraku telah melalui banyak fasa gubahan semula selepas versi rentak march yang digunakan pada zaman Tun Dr. Mahathir (era 90an) yang kurang digemari kerana terlalu pantas pada tempo nya dan tidak begitu ‘umph’.

Dukacitanya hanya lagu Negaraku (dan satu lagu negeri lain, saya akan sebut kemudian) yang digubah semula arrangement nya agar lebih kontemporari dan majoriti lagu-lagu negeri yang lain masih menggunakan arrangement asal era 60/70an yang dimainkan oleh pancaragam polis/tentera. Para pembaca boleh ke laman web Jabatan Penerangan Malaysia (klik di sini) untuk mendengar (dan muat turun) lagu-lagu rasmi negeri. Sila ke laman web JPM dan dengar satu dua lagu negeri yang tersenarai di sana. Apakah rumusan yang boleh dibuat oleh para pembaca? Rumusan saya adalah,

PERTAMA: Majoriti lagu rasmi negeri masih menggunakan arrangement ‘klasik’ berasaskan pancaragam polis/tentera.

KEDUA: Kualiti file lagu rasmi negeri yang disediakan adalah kurang memuaskan. Kebanyakan lagu di encode pada bit rate 56kbps yang tidak begitu mesra telinga dan juga speaker, mungkin kerana mahu menjimatkan saiz file.

KETIGA: Lagu yang disediakan tidak begitu komprehensif. Ada lagu negeri yang disertakan versi vokal dan instrumental, dan ada yang hanya terdapat dalam versi instrumental sahaja. Juga, versi vokal dan instrumental juga adalah tidak konsisten kerana berbeza sumber (versi instrumental daripada pancaragam, versi vokal adalah rakaman koir radio, dsb.)

Secara peribadi kelemahan-kelemahan ini patut diambil maklum oleh Jabatan Penerangan Malaysia kerana saya pasti ramai yang merujuk pada JPM untuk menyediakan lagu-lagu rasmi negeri yang mungkin perlu dimainkan dalam majlis dan acara rasmi. Dengan kualiti file yang pada saya kurang memuaskan dan tidak berapa sesuai dimainkan pada sistem audio majlis, sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada imej JPM selaku sumber rujukan untuk maklumat kenegaraan.

Lawatan ke portal-portal rasmi kerajaan negeri juga mendapati tidak semua kerajaan negeri menyediakan salinan lagu rasmi masing-masing untuk rujukan para pengunjung. Jika ada, kebanyakannya bersumberkan daripada laman web Jabatan Penerangan Malaysia sebagaimana yang disebutkan sebelum ini, dan ini bermaksud kualiti lagu tersebut juga kurang memuaskan. Namun usaha kerajaan-kerajaan negeri yang berkenaan harus dipuji dan langkah seterusnya adalah untuk melaksanakan usaha mengkontemporarikan lagu negeri masing-masing.

Usaha-Usaha Pengkontemporarian

Hasil kajian saya, terdapat beberapa pihak yang turut sedar akan isu ini dan cuba menggerakkan usaha untuk menggubah arrangement lagu-lagu negeri agar lebih kontemporari. Seribu kali sayang, respon dingin beberapa kerajaan negeri dalam menyokong usaha murni pihak ini telah sedikit sebanyak mematahkan semangat mereka sepertimana yang dipetik daripada satu laman blog,

“… Sekitar bulan Februari, 2009, saya telah mengirimkan proposal untuk merakam semula lagu-lagu anthem ini ke setiap negeri. Saya email ke setiap SUK Negeri dan juga pejabat-pejabat Menteri Besar. Langsung tidak ada khabar berita, kecuali negeri Selangor yang menyatakan dengan dukacitanya bahawa kerajaan negeri buat masa ini tiada bajet. Padahal bajet untuk merakam semula dan mencetak CD sejumlah 10,000 keping untuk diberikan secara percuma ke sekolah-sekolah atau pejabat-pejabat kerajaan di seluruh negeri, hanyalah sejumlah RM80,000 sahaja. Saya percaya, kalaupun kerajaan negeri tiada bajet, ianya bolehlah mendapatkan penaja daripada syarikat-syarikat besar di negeri masing-masing. 8 buah syarikat taja RM10,000. Dah selesai masalah bajet! Tapi apa nak buat. Mereka tak terfikir pun ke arah itu…” – CATATAN MANTAN WARTAWAN dalam artikel NASIB LAGU-LAGU ANTHEM NEGERI (klik di sini untuk artikel penuh)

Walaubagaimanapun, ada satu kerajaan negeri yang telah mengambil inisiatif menggubah semula lagu negerinya agar lebih kontemporari serta segar didengar dan dialunkan. Malah, negeri ini juga telah menyediakan salinan arrangement terbaru ini dalam portal kerajaan negeri dan menyarankan semua acara dan majlis rasmi negeri serta jabatan/agensi/organisasi menggunakan versi terbaru lagu rasmi negeri tersebut. Tahniah kepada kerajaan NEGERI SEMBILAN!

Lebih modern bukan? Lagu rasmi Negeri Sembilan ini pada asalnya digubah sempena Majlis Pertabalan Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan pada tahun 2009 oleh Dato’ Johari Salleh dan Tunku Zain Al-Abidin Tuanku Muhriz dengan mempergunakan elemen orkestra dan koir yang lebih segar. Arrangement yang menyuntik elemen majestic ini sedikit sebanyak memberi satu nafas baru dan lebih membakar semangat apabila dinyanyikan.

Transformasi Lagu Negeri – Cadangan & Usul

Inisiatif yang dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Sembilan tersebut seharusnya dijadikan contoh dalam melihat betapa perlunya lagu rasmi negeri diberi nafas baru agar lebih berdaya saing. Maka, cadangan saya adalah;

PERTAMA: Kerajaan Pusat melalui Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan menubuhkan satu panel khas yang dianggotai oleh wakil kerajaan negeri, pakar dan penggubah muzik, dan pihak-pihak berkaitan untuk duduk dan merangka gubahan yang sesuai dan kontemporari untuk negeri masing-masing. Yang perlu diberi fokus utama adalah arrangement lagu tersebut dan tidak perlu diubah lirik dan lenggoknya.

KEDUA: Selepas ditentukan arrangement dan score yang sesuai untuk setiap lagu negeri tersebut, maka langkah seterusnya adalah untuk memilih kumpulan orkestra yang sesuai dan berpengalaman untuk melaksanakan score tersebut. Untuk konsistensi, eloklah hanya satu kumpulan orkestra yang memainkan arrangement lagu-lagu negeri tersebut. Orkestra berpengalaman seperti Malaysian Philharmonic Orchestra (MPO) atau Orkestra RTM boleh menggalas tanggungjawab ini dengan berkesan. Perkara yang sama juga dilakukan dalam pemilihan kumpulan koir yang akan menyanyikan lagu-lagu negeri berkenaan.

KETIGA: Lagu negeri arrangement baru tersebut (versi instrumental dan vokal) hendaklah dirakam dengan kualiti tertinggi dan format mp3 perlu disediakan dengan bit rate sekurang-kurangnya 256kbps atau dengan kualiti maksimum 320kbps. Tidak mengapa jika saiz file nya besar, perkara pokoknya adalah kualitinya menyedapkan telinga dan boleh dimainkan pada sistem audio tanpa sebarang distortion. Saya percaya dengan kualiti kelajuan internet sekarang, saiz file mp3 10MB bukanlah satu isu.

KEEMPAT: Setiap portal kerajaan negeri perlu menyediakan salinan lagu negeri arrangement terbaru tersebut dalam versi instrumental dan vokal dan mewartakan setiap jabatan/agensi/organisasi hanya menggunakan versi tersebut dalam semua acara dan majlis rasmi untuk konsistensi. Salinan lagu rasmi tersebut juga hendaklah diletakkan di laman web Jabatan Penerangan Malaysia untuk rujukan rakyat Malaysia dan salinannya juga disimpan di Arkib Negara.

Kesimpulan

Lagu negeri merupakan identiti dan simbol yang perlu diperkasakan oleh anak negeri khususnya dan rakyat Malaysia amnya. Adalah molek jika setiap rakyat Malaysia boleh menyanyikan semua lagu-lagu negeri dan tidak terhad kepada lagu negerinya sahaja. Gubahan kontemporari untuk lagu negeri adalah perlu supaya iramanya kekal segar mengikut keadaan semasa di samping dapat menaikkan semangat dan menyedarkan diri betapa pentingnya dalam mencintai negeri dan negara.

Saya ada menyediakan satu dokumen yang menghimpunkan lirik semua lagu-lagu negeri dan para pembaca boleh memuat turun dokumen tersebut untuk rujukan. Sila lihat di bahagian ‘Download Hub’ di sidebar blog ini.

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s