Mengoptimasikan ‘Homescreen’ Android Dan Bajet Kahwin


android-platform-iconSalah satu fitur (feature) telefon bimbit pintar dan tablet berasaskan sistem operasi Android adalah kebolehan untuk memanipulasikan skrin utamanya ataupun lazimnya disebut sebagai homescreen. Definisi homescreen itu sendiri sebenarnya berbeza mengikut sistem operasi sesuatu peranti pintar. Contohnya, homescreen pada telefon Apple iPhone dan tablet Apple iPad adalah merujuk kepada paparan senarai aplikasi terpasang manakala sistem Android memberi satu ruang beza antara skrin utama dan lelaci aplikasi (application drawer).

Artikel ini ingin mengupas bagaimana untuk mengoptimasikan skrin utama peranti berasaskan Android supaya lebih produktif dan menjimatkan masa penggunanya dalam melaksanakan tugasan seharian. Pengoptimasian ini adalah berasaskan kajian dan eksperimen saya sendiri dalam mengenalpasti kombinasi dan fitur terbaik untuk dimuatkan di skrin utama peranti Android. Saya menggunakan Samsung Galaxy Note II (GT-N7100) dan Samsung Galaxy S Advance (GT-I9070) sebagai ‘peranti kawalan’ semasa kajian dijalankan.

Mengenalpasti ‘Common Tasks’ Seorang Pengguna

POPULARITI - Pada peringkat awal pengenalannya SMS tidak menerima sambutan menggalakkan, namun apabila kekangan daripada sudut sistem dan operator diatasi, ia menjadi salah satu 'lubuk duit' buat operator sebelum aplikasi IM mengambil alih.
POPULARITI – Peringkat awal pengenalannya SMS tidak menerima sambutan, namun apabila kekangan diatasi, ia menjadi salah satu ‘lubuk duit’ buat operator sebelum aplikasi IM mengambil alih.

Dahulunya fungsi primer telefon bimbit adalah untuk membuat dan menerima panggilan dan fungsi sekundernya untuk menghantar dan menerima SMS. Sekitar tahun 2000 dan ke atas apabila SMS antara operator rangkaian direalisasikan, SMS sudah menjadi fungsi primer telefon bimbit, setaraf dengan panggilan suara.

Integrasi data (internet) dan kos peranti pintar yang semakin mampu dimiliki rakyat kebanyakan telah mengubah cara interaksi dan corak sosial masyarakat. Peranti pintar kini mampu melaksanakan tugasan yang sebelum ini hanya eksklusif untuk komputer meja (desktop PC) di samping liputan data (cellular + WiFi) yang ubiquitous membolehkan tugasan dilakukan di luar pejabat tanpa keputusan perhubungan (being disconnected). Percambahan rangkaian sosial yang berteraskan internet seperti Facebook dan Twitter serta aplikasi permesejan segera seperti WhatsApp dan Viber (sekadar menyebut beberapa nama) melicinkan lagi urusan komunikasi rasmi dan peribadi.

Maka apa yang kita boleh rumuskan secara umum, penggunaan tipikal seorang insan yang memiliki peranti pintar boleh dibahagikan kepada tiga tahap;

Fungsi Primer: Panggilan suara/video; SMS; Aplikasi native (kalendar, jam, nota, kamera, dll.)

Fungsi Sekunder: Pelayaran Web; Rangkaian Sosial; Permesejan Segera (IM).

Fungsi Tertier: Aplikasi non-native seperti Permainan, Rujukan, Pengimejan dll.

Corak penggunaan di atas merupakan hasil pemerhatian umum saya atas beberapa orang pengguna (rakan dan keluarga) dan secara umumnya boleh diguna pakai sebagai andaian umum (general assumption).

Had (Limitation)

Kita juga perlu maklum bahawa peranti pintar Android terdiri daripada pelbagai jenis (telefon dan tablet) dan saiz skrin yang berbeza. Dalam kajian ini, saiz skrin memainkan peranan kerana ia menentukan ruang (estate) untuk kita meletakkan elemen-elemen penting iaitu aplikasi, widget dan pintasan di skrin utama.

Mengambil kira faktor ini, saya turut menggunakan Samsung Galaxy S Advance (saiz skrin 4.0 inci) sebagai peranti kawalan di samping Samsung Galaxy Note II (saiz skrin 5.5 inci) sebagai peranti utama. Purata saiz skrin untuk telefon bimbit berasaskan Android di pasaran adalah 4.0 inci.

Berkenaan versi sistem operasi Android, Samsung Galaxy Note II menggunakan Android 4.1 (Jelly Bean) manakala Samsung Galaxy S Advance secara defaultnya menggunakan Android 2.3.6 (Gingerbread). Walaubagaimanapun, versi sistem operasi bukan isu utama memandangkan semua versi Android membenarkan manipulasi skrin utama.

Walaupun kajian saya ini menggunakan peranti Samsung, ia juga relevan untuk peranti jenama lain seperti HTC, Sony, LG (sekadar menyebut beberapa nama), cuma berkemungkinan sesetengah jenama mempunyai had dalam memanipulasi skrin utamanya.

Selayang Pandang – Skrin Utama (Homescreen)

Mari kita lihat skrin utama tipikal untuk telefon pintar Android. Dalam contoh ini, screenshot adalah diambil daripada telefon pintar Sony Xperia Neo L (MT-25i) dan Samsung Galaxy Note II (GT-N7100);

SKRIN UTAMA DUA JENAMA - Perbandingan di antara Sony (kiri) dan Samsung (kanan). Perbezaan yang ada tidak begitu ketara.
SKRIN UTAMA DUA JENAMA – Perbandingan di antara Sony (kiri) dan Samsung (kanan). Perbezaan yang ada tidak begitu ketara kerana ciri-ciri Android lazimnya serupa tidak kira jenama.

Daripada contoh di atas, skrin utama peranti Android secara umumnya membenarkan kita meletakkan elemen-elemen seperti widget, pintasan (shortcut) kepada aplikasi dan juga folder. Jumlah elemen yang boleh disusun pada skrin utama adalah bergantung kepada ruang/saiz skrin. Kekangan ruang lazimnya boleh diatasi dengan menambah skrin utama (juga disebut pages) tetapi terlalu banyak skrin utama boleh menambahkan potensi ketidakaturan (clutter).

Objektif saya adalah untuk menggunakan ‘single homescreen’ untuk semua fungsi utama di hujung jari, tetapi saya mungkin juga akan memberi alternatif untuk skrin utama lebih daripada satu (bilangan maksimum adalah tiga) tanpa menjejaskan produktiviti secara ketara.

Rujuk kembali screenshot di atas. Di sebelah bawah skrin utama lazimnya telah dirizabkan ruang untuk membuka lelaci aplikasi (application drawer) dan juga tiga hingga empat pintasan ke aplikasi utama (Phone, Contacts, Messaging, dan lain-lain). Pintasan-pintasan ini sebenarnya boleh ditukar * kepada pintasan ke aplikasi lain dan juga folder.

* NOTA: Saya dimaklumkan untuk peranti HTC, pintasan yang diberikan tidak boleh ditukar.

Kita telah pun mengenali skrin utama secara umum, dan langkah seterusnya adalah untuk mengoptimasikannya.

Mengoptimasikan ‘Homescreen’ Untuk Fungsi Primer, Sekunder & Tertier

Homescreen yang perfect sebenarnya bergantung kepada setiap pengguna itu kerana corak penggunaan yang berbeza daripada orang ke seorang yang lain. Namun begitu, jika diambil kira fungsi primer, sekunder dan tertier yang disebutkan di awal artikel, saya telah cuba menyusun atur homescreen yang menyentuh ketiga-tiga fungsi tersebut. Apa yang saya lakukan adalah;

PERTAMA: Menambah empat (4) folder di skrin utama – Social Network, Tools & References, Instant Messaging dan MultiMedia. Sebagaimana namanya, keempat-empat folder ini akan menjadi gathering point untuk pintasan aplikasi-aplikasi. Folder ini boleh dikurangkan atau ditambah tetapi saya berpendapat keempat-empat ‘kategori’ ini adalah essential.

KEDUA: Mengubah senarai aplikasi di ruangan rizab di sebelah bawah skrin utama. Beberapa aplikasi pre-assigned ini sebenarnya redundant pada fungsi dan hanya membazir ruang.

KETIGA: Menambah widget yang bersesuaian dan jika perlu, menambah skrin utama.

Gerakerja ini telah menghasilkan skrin utama sebagaimana di bawah;

SEBELUM DAN SELEPAS OPTIMASI - Perbezaan di antara skrin utama 'stok standard' dan selepas manipulasi dilakukan.
SEBELUM DAN SELEPAS OPTIMASI – Perbezaan di antara skrin utama ‘stok standard’ (kiri) dan selepas manipulasi dilakukan (kanan).

Empat folder utama yang ditambah telah diisi dengan aplikasi-aplikasi yang relevan. Aplikasi-aplikasi ini merupakan yang paling kerap digunakan dan dengan meletakkannya di homescreen, maka capaian menjadi lebih licin dan tidak perlu lagi bersusah payah membuka lelaci aplikasi. Anda boleh menambah dan mengurangkan folder mengikut kesesuaian dan corak penggunaan masing-masing.

Untuk widget, saya telah memilih untuk meletakkan ‘Clock (modern)’ a.k.a. jam analog dan ‘Facebook Buttons’ kerana kedua-dua widget ini antara yang kerap saya gunakan. Widget Facebook memudahkan saya untuk mengemaskini status, muat naik gambar dan daftar masuk tanpa perlu membuka aplikasi Facebook. Jam analog pula kerana saya lebih mudah melihat waktu dalam bentuk begitu berbanding jam digital.

Untuk bahagian rizab, aplikasi asalnya adalah PHONE, CONTACTS, MESSAGING dan INTERNET (pelayar web). PHONE dan CONTACTS sebenarnya terdiri daripada satu aplikasi dan meletakkan kedua-duanya adalah satu redundancy. Anda boleh mengakses PHONE (keypad) melalui CONTACTS dan sebaliknya sebagaimana yang diperlihatkan pada screenshot di bawah. Dalam kebanyakan kes, kita lebih banyak menggunakan CONTACTS berbanding PHONE yang saya rasa hanya digunakan ketika mahu top-up prepaid atau mengakses USSD.

SATU ANTARAMUKA - Aplikasi 'Phone/Keypad' dan 'Contacts' boleh diakses dalam satu skrin melalui 'tab' di sebelah atas. Maka boleh dikatakan aplikasi Phone dan Contacts adalah 'redundant'. Saya berpendapat dua fungsi ini 'diasingkan' kepada dua aplikasi adalah untuk memudahkan pengguna pertama kali telefon pintar.
SATU ANTARAMUKA – Aplikasi ‘Phone/Keypad’ dan ‘Contacts’ boleh diakses dalam satu skrin melalui ‘tab’ di sebelah atas. Maka boleh dikatakan aplikasi Phone dan Contacts adalah redundant. Saya berpendapat dua fungsi ini ‘diasingkan’ kepada dua aplikasi adalah untuk memudahkan pengguna pertama kali telefon pintar.

Atas sebab itu, saya telah mengeluarkan PHONE daripada senarai aplikasi di bahagian rizab dan mengekalkan CONTACTS. Aplikasi S PLANNER (atau CALENDAR) ditambah dan pelayar web FIREFOX menggantikan INTERNET. Aplikasi MESSAGING dikekalkan.

Apa Yang Ada Di Dalam Empat Folder ‘Teras’?

EMPAT FOLDER TERAS - Dari kiri: Social Network, Tools & References, Instant Messaging, dan MultiMedia.
EMPAT FOLDER TERAS – Dari kiri: Social Network, Tools & References, Instant Messaging, dan MultiMedia.

Di pertengahan artikel saya telah menyebutkan bahawa empat (4) buah folder telah ditambah di skrin utama sebagai tempat mengumpulkan pintasan aplikasi mengikut kategori masing-masing. Berikut saya huraikan aplikasi-aplikasi yang saya letakkan di dalam tiap-tiap folder yang berkenaan dan di penghujung huraian, saya sertakan pautan (link) untuk tiap-tiap aplikasi tersebut di Google Play Store untuk rujukan para pembaca.

Folder : Social Network

Folder ini menempat aplikasi-aplikasi yang tertakluk di bawah kategori rangkaian/laman sosial. Kebanyakan aplikasi ini umumnya para pembaca sudah sedia maklum dan mungkin merupakan pengguna aktif (seperti Facebook, Twitter, Instagram dan lain-lain) maka tidak perlulah saya huraikan aplikasi yang mainstream.

Everypost IconEverypost merupakan aplikasi yang membolehkan status, gambar, video dan elemen multimedia yang lain dipost serentak ke pelbagai rangkaian laman sosial seperti Facebook, Twitter, Google Plus tanpa perlu melakukan satu-persatu pada setiap aplikasi. Aplikasi ini sedikit sebanyak dapat menjimatkan masa dalam menguruskan kemaskini laman sosial.

Pinterest IconPinterest berfungsi seumpama clipboard, di mana anda boleh menyimpan (pin) gambar-gambar menarik yang anda temui ketika melayari Internet. Gambar-gambar ini kemudiannya boleh dishare di laman sosial. Anda boleh merujuk laman Pinterest saya di sini untuk mendapatkan gambaran.

Klik pautan di bawah untuk maklumat lanjut setiap aplikasi di Google Play Store;

Facebook | Twitter | Google+ | LinkedIn | Foursquare | Instagram | Keek | Pinterest | Flipboard | Pages Manager | Everypost

Folder : Tools & References

Aplikasi yang ditempatkan di dalam folder ini terdiri daripada aplikasi native (build-in) dan juga non-native (dimuat turun), serta merupakan aplikasi yang membekalkan rujukan, pelaporan dan informasi utama. Aplikasi native di dalam folder ini adalah Calculator, Clock (alarm), dan S Note (Memo/Diary).

Aplikasi yang saya muat turun daripada Google Play Store adalah seperti berikut;

WordWeb IconWordWeb adalah kamus Bahasa Inggeris paling komprehensif. Berasal daripada aplikasi PC, WordWeb untuk Android masih mengekalkan ciri-ciri sebagaimana versi PC. Kamus ini boleh digunakan secara offline (tanpa sambungan data) dan ini memudahkan rujukan di mana sahaja. Kosa katanya amat luas dan jika anda mahu, definisi kata-kata lucah (vulgar) turut dihuraikan. Kelebihan yang lain – ianya percuma!

XE IconXE Currency adalah currency converter yang ringkas dan kadar tukarannya dikemaskini dengan kerap. Anda boleh menetapkan matawang utama dan menetapkan sehingga 10 matawang lain untuk melihat kadar tukaran. Walaupun kadar ini lazimnya tidak sama dengan kadar yang ditetapkan oleh bank-bank tempatan, tetapi boleh digunakan untuk membuat anggaran kasar.

Google Translate IconGoogle Translate merupakan aplikasi penterjemahan yang tidak asing lagi di kalangan pengguna Internet. Walaupun kualiti penterjemahannya boleh dipertikaian daripada sudut ketepatan dan kejituan nahu bahasanya, namun aplikasi ini amat berguna untuk kerja-kerja penterjemahan pantas. Contohnya, jika anda menerima SMS bertulisan karakter Cina, gunakan sahaja aplikasi ini bagi menterjemahkan maksudnya. Satu tips saya – kepada yang bercinta, cetuskan keunikan dengan mengucapkan ungkapan “I Love You” kepada pasangan anda dalam pelbagai bahasa menggunakan aplikasi ini. Saya lakukan ini satu masa dahulu… :-)

TrackID IconTrackID membolehkan kita mengenalpasti tajuk dan artis yang menyanyikan satu-satu lagu dengan hanya merakam petikan lagu tersebut daripada sumber asal seperti radio ataupun fail mp3. Aplikasi ini dibangunkan oleh pihak Sony dan asalnya eksklusif untuk pengguna telefon Sony/Sony Ericsson, tetapi kini boleh dipasang di telefon pintar Android jenama lain. Kualiti detectionnya, berdasarkan pengalaman penggunaan saya, adalah boleh diharap walaupun kadangkala tidak tepat.

Outlook IconOutlook.com merupakan client untuk e-mail berasaskan web Outlook.com (dahulunya dikenali sebagai Hotmail). Sebab saya menggunakan aplikasi ini adalah kerana kebolehannya untuk sync folderfolder tertentu di dalam akaun e-mail saya dan tidak memerlukan saya sync kesemua folder yang berpotensi menyebabkan telefon saya menjadi tergantung (hang) dan kuota Internet saya dihabis licinkan kerana terlampau banyak data.

MyTracks IconGoogle My Tracks dilaporkan sebagai aplikasi yang terarah kepada fitness kerana aplikasi ini bertugas merekodkan laluan (track) perjalanan kita pada satu-satu masa tertentu. Tetapi saya menggunakan aplikasi ini untuk merekodkan laluan dan jarak pemanduan saya daripada satu destinasi ke destinasi yang lain. Kejituan dan ketepatan aplikasi ini dalam merekodkan laluan dan jarak perjalanan adalah tidak dapat disangkal lagi. Laluan perjalanan dilakarkan dengan tepat di Google Maps dan laporan untuk setiap sesi meliputi kelajuan maksimum/minimum, elevation serta jumlah masa dan jarak yang diambil untuk ke destinasi. Aplikasi ini jika dicadangkan digunakan secara mandatori dalam satu-satu organisasi boleh mengurang masalah penipuan mileage claim.

Waze IconWaze adalah aplikasi GPS sosial yang amat berguna jika kita mahu mengetahui keadaan lalulintas di satu-satu tempat. Laporan keadaan lalulintas adalah dibekalkan oleh pengguna Waze sendiri dan lazimnya amat tepat. Saya lazimnya menggunakan aplikasi ini untuk mengetahui keadaan trafik sebelum ke satu-satu destinasi terutamanya di hujung minggu.

Wordpress IconWordPress sebagaimana namanya adalah client untuk pengurusan blog, dan sudah pasti saya menggunakan aplikasi ini untuk menguruskan blog ini apabila tidak berada di depan PC. Komen yang masuk juga kadang-kala saya balas melalui aplikasi ini di samping melihat kadar trafik blog ini.

Opera Mini IconOpera Mini adalah satu pelayar web sepertimana Firefox dan Chrome. Jangan terkeliru kerana Opera Mini adalah berbeza dengan Opera Mobile, juga merupakan pelayar web. Mungkin anda bertanya mengapa saya memasang aplikasi ini sedangkan saya sudah ada Firefox di dalam telefon. Jawapannya adalah kerana Opera Mini ini berfungsi melalui proksi dan kelebihannya adalah kita boleh membuka laman web yang disekat di dalam Malaysia. Kadangkala kajian saya menuntut untuk membuka laman web ‘terlarang’ dan dengan menggunakan aplikasi ini, ia bukan satu masalah.

Klik pautan di bawah untuk maklumat lanjut setiap aplikasi di Google Play Store;

WordWeb | XE Currency | Google Translate | TrackID | Google My Tracks | Waze | WordPress | Opera Mini

Folder : Instant Messaging

Semua aplikasi permesejan segera saya letakkan di dalam folder ini bagi memudahkan akses sekiranya ada rakan-rakan yang menghantar mesej atau saya ingin menghantar pesanan. Kesemua aplikasi yang tersenarai merupakan aplikasi mainstream dan tidak perlu saya huraikan dengan lanjut.

Klik pautan di bawah untuk maklumat lanjut setiap aplikasi di Google Play Store;

WhatsApp | Viber | Facebook Messenger | Google Hangouts | WeChat | LINE | KakaoTalk | Samsung ChatOn

Folder : MultiMedia

Menghimpunkan aplikasi berkaitan pengimejan dan muzik, dan hampir semua aplikasi adalah aplikasi native (Camera, Music Player, Gallery) kecuali TubeMate. TubeMate merupakan aplikasi yang membolehkan kita memuat turun video daripada YouTube melalui telefon dan ia tidak ditawarkan melalui Google Play Store sebaliknya perlu dimuat turun daripada sumber lain.

Cara pemasangan dan penggunaan aplikasi TubeMate ini saya telah huraikan dalam artikel sebelumnya yang boleh dirujuk di sini.


Bonus : Eh, Aplikasi Apa Tu???

Mungkin para pembaca yang tajam penglihatannya, apabila melihat screenshot skrin utama yang dioptimasikan, telah melihat satu aplikasi yang tidak duduk di dalam mana-mana folder dan berseorangan di luar, dan aplikasi itu seperti amat ‘mengujakan’.

KANTOI? - Aplikasi Bajet Kahwin yang duduk di luar bersendirian. Ia masih teruna.
KANTOI? – Aplikasi Bajet Kahwin yang duduk di luar bersendirian. Ia masih teruna.

Aplikasi Bajet Kahwin ini, dibina oleh pembangun aplikasi tempatan dan menurut pembangunnya, aplikasi ini bertujuan untuk membantu bakal pengantin (dan juga pasangan yang sedang bercinta, putus cinta, masih solo, atau yang berniat ingin ‘menambah cawangan’?) untuk menganggarkan kos mengadakan majlis perkahwinan. Saya lampirkan screenshot aplikasi ini;

BERAPA BANYAK? - Kos bagi pihak lelaki dan perempuan boleh dianggar. Untuk yang 'menambah cawangan', mungkin perlu didarab dengan jumlah 'cawangan' yang ingin ditambah. Hahaha...
BERAPA BANYAK? – Kos bagi pihak lelaki dan perempuan boleh dianggar. Untuk yang ‘menambah cawangan’, mungkin perlu didarab dengan jumlah ‘cawangan’ yang ingin ditambah. Hahaha…

Kelebihan aplikasi ini pada saya adalah ia membolehkan kita menganggar kos bagi pihak lelaki dan pihak perempuan dan untuk pihak lelaki, kadar mas kahwin turut boleh dikira berdasarkan negeri asal pasangan (jika berkenaan, untuk Kelantan dan Terengganu, mas kahwin tidak ditetapkan tetapi negotiable). Komponen kos termasuklah kos hantaran, pelamin, makanan, dan lain-lain yang berkaitan.

Kekurangannya, pada pendapat saya, aplikasi ini hanya menjumlahkan kesemua kos tanpa ada ruang untuk mengoptimasikannya, dan mungkin beberapa komponen kos tidak tersenarai untuk dikira secara tepat. Walaubagaimanapun, pembangun aplikasi ini patut diberi pujian kerana ia telah membina satu aplikasi yang ringkas tetapi amat membantu.

Jika para pembaca berasa pelik, tidak, masa saya untuk berkahwin masih jauh lagi. Saya perlu ‘mencari’ pasangan terlebih dahulu…

Aplikasi ini boleh dimuat turun di Google Play Store – klik di sini untuk info lanjut.

Advertisements

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

2 thoughts on “Mengoptimasikan ‘Homescreen’ Android Dan Bajet Kahwin”

  1. W’salam saudara. Terdapat beberapa cara untuk saudara dimaklumkan jika terdapat artikel baru di blog ini.

   Pertamanya, saudara boleh melanggan ‘mailing list’ iaitu dengan mendaftarkan alamat e-mel saudara ke dalam sistem blog ini. E-mel akan dihantar kepada saudara berserta pautan (link) ke artikel baru yang berkenaan. Untuk mendaftar, saudara boleh rujuk di sidebar blog ini.

   Kedua, jika saudara ada pembaca RSS (RSS reader) ataupun menggunakan browser Firefox, saudara boleh melanggan RSS blog ini. RSS pada saya adalah lebih mudah kerana ia dikemaskini secara automatik. Saudara boleh klik di sini untuk melanggan RSS.

   Ketiga, saudara boleh like laman Facebook blog ini. Setiap kali saya terbitkan artikel baru, saya akan kongsi pautannya di laman Facebook blog ini di samping laman Facebook peribadi saya sendiri. Klik di sini untuk ke laman Facebook blog ini.

   Keempat, saudara juga boleh follow akaun Twitter saya (@audifaliq). Sepertimana Facebook, saya akan berkongsi pautan artikel baru blog ini di akaun Twitter saya.

   Harap penerangan ini dapat membantu dan terima kasih kerana sudi membaca dan memberikan pandangan berkenaan artikel-artikel di blog saya ini. :-)

   Like

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s