Ramadhan : Sepertiga Menghampiri Pengakhiran


Approaching The End

Ramadhan sudah hampir menemui penamatnya, beberapa hari lagi kita akan memasuki fasa 10 malam terakhir. Masa bergerak dengan amat pantas dan seolah-olah baru beberapa hari yang lepas kita memulakan ibadah berpuasa. Dua per tiga daripada sebulan sudah dilalui, dan perasaan kita mungkin bercampur baur antara keriangan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri dan juga kesedihan kerana Ramadhan akan pergi sekali lagi.

Keunikan Ramadhan bukan sahaja kerana ibadah puasanya, atau kemeriahan Tarawih di masjid/surau, atau kelazatan makanan dan kuih-muih di bazar-bazar di seluruh pelusuk bandar dan desa. Tetapi Ramadhan membawa satu semangat yang berbeza – ketenangan hati dan rasa rendah diri (tawadduk) yang amat ketara berbanding bulan-bulan yang lain. Tiada beza jika ingin dihitung berkenaan rutin harian dan kesibukan kerja-kerja serta tanggungjawab di bulan Ramadhan berbanding bulan biasa, namun seolah-olah kita tidak begitu rasa tertekan dengan kerja dan tanggungjawab walaupun bertimbun-timbun. Mungkin inilah yang dikatakan sebagai berkat berpuasa dan Ramadhan itu sendiri. Kita dapat merasainya, walau tidak tampak.

Ramadhan merapatkan ukhwah di antara kita. Berbuka puasa bersama keluarga, rakan taulan dan insan tersayang, semangatnya lebih terasa dan lebih istimewa, lebih manis kerana kita berkongsi nikmat rezeki itu bersama-sama. Malah, ‘dating’ berbuka puasa bersama insan tersayang juga lebih bermakna, dan menguatkan ikatan cinta itu atas dasar kita bersama berkongsi rezeki dan mengajak pasangan untuk melaksanakan ibadah (seperti bertarawih di masjid) dan berdoa agar dikukuhkan ikatan. Doa di bulan Ramadhan ini lebih mustajab, maka jangan disia-siakan peluang ini untuk berdoa kepada Allah S.W.T. agar dipelihara cinta kita.

Kini hanya tinggal sepertiga sahaja lagi. Kita sudah menghampiri pengakhiran, around the corner. Semangat Ramadhan sedikit sebanyak telah ditenggelamkan dengan semangat Aidilfitri. Jualan sudah mula ligat, kuih raya sudah mula hangat, dan lagu raya mula menyengat. Tidak salah untuk kita mengalu-alukan hari kemenangan yang bakal tiba, tetapi kesempatan untuk kita merebut keberkatan Ramadhan ini tidak harus dipersia-siakan.

Tidak bermaksud keberkatan Ramadhan itu hanya boleh direbut di masjid atau surau, dan ganjaran berlipat ganda itu boleh diraih dengan menaja majlis berbuka puasa untuk anak-anak yatim atau miskin. Keberkatan dan ganjaran itu boleh direbut ketika kita di rumah, ketika berseorangan, ketika kita duduk berfikir dan bermuhasabah diri. Sebelum tidur kita berdoa, semasa bersahur kita memohon, kerana pada setiap waktu di bulan Ramadhan itu telah dijanjikan keberkatan dan kemujaraban dengan izin Allah S.W.T.

Lailatul Qadr, jika dizinkan, mungkin akan kita ketemu. Ganjaran 83 tahun ibadah.

Ramadhan bakal berakhir. Dalam menanti hari kemenangan, harus kita berfikir, adakah kita pasti tahun hadapan kita bakal ketemu lagi dengan bulan yang mulia ini?

Moga Allah S.W.T. izinkan, Insya Allah. Kerana kita masih belum sempurna dalam menuai pahala dan tanggungjawab kita masih banyak tidak terlaksana.

Advertisements

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s