Perutusan AidilAdha 1434


20130815 Kuala Ibai TRG

Assalamualaikum w.b.t. kepada seluruh rakan dan kerabat di mana sahaja berada. Semoga kalian berada dalam lindungan Allah S.W.T.

Hari Raya Aidiladha singgah lagi ke hadrat diri. Hari Raya Aidiladha itu begitu sinonim dengan pengorbanan. Hari Raya Aidiladha mungkin kurang impaknya jika dibandingkan dengan Hari Raya Aidilfitri, tetapi pengertiannya adalah amat besar dan signifikan.

Jika Hari Raya Aidilfitri kita sambut secara besar-besaran sebagai tanda kemenangan sebulan berpuasa Ramadhan, maka Hari Raya Aidiladha semestinya perlu diletakkan pada taraf yang lebih tinggi kerana ia membawa simbol kepatuhan agung kepada Allah S.W.T. dan satu manifestasi rasa kesyukuran yang paling tinggi. Kita masih belum mampu untuk melahirkan kepatuhan agung dan kesyukuran tertinggi kepada Allah S.W.T. kerana ketidaksempurnaan diri berbanding insan-insan yang diberi keistimewaan dan ketinggian seperti para Nabi, Rasul, Wali dan seumpamanya.

Kepatuhan agung itu merujuk kepada sejarah Nabi Ibrahim A.S. yang telah diperintahkan untuk menyembelih putera kesayangannya Nabi Ismail A.S. yang ketika itu merupakan satu-satunya zuriat Baginda (sebelum lahirnya Nabi Ishak A.S.). Kepatuhan tanpa bantahan dan kesabaran kedua-dua insan agung dalam melaksanakan perintah Allah S.W.T. ini telah dilakarkan dalam sejarah dan diabadikan melalui ibadah Haji dan korban yang kita sambut setiap tahun. Setiap ritual ibadah Haji (dan umrah) menggambarkan sejarah kepatuhan dan kesabaran agung ini.

Pengorbanan itu amat besar makna dan nilainya. Di saat kanak-kanak mengaitkan pengorbanan itu dengan ritual sembelihan yang mereka lihat di surau dan masjid, kita yang telah dewasa ini sudah pasti telah merasai erti pengorbanan dalam konteks yang lebih luas dan meliputi aspek fizikal, emosi dan juga rohani. Saya pasti setiap daripada kita telah melalui ‘pengorbanan’ ini yang telah menguji kesabaran, emosi dan kekuatan diri.

Mungkin kita telah berkorban harta. Mungkin juga kita telah berkorban masa dan tenaga. Mungkin juga kita telah mengorbankan ego dan perasaan kita. Walau apa jua aspek pengorbanan yang telah atau bakal lalui, asasnya ia membawa erti ‘melepaskan sesuatu kepentingan, keinginan atau kesayangan demi satu matlamat atau hikmah yang lebih besar’. Maka pengorbanan ini bukanlah sesuatu yang boleh dipandang enteng tetapi perlu dihargai dengan sebenar-benar penghargaan.

Atas dasar itu, maka erti pengorbanan itu amatlah besar dan agung. Pengorbanan menuntut kita melepaskan dan mungkin, meninggalkan, demi kebaikan, kebahagiaan dan kerukunan masa hadapan. Maka hargailah setiap satu pengorbanan yang telah dilaksanakan oleh keluarga, rakan dan insan-insan yang menyayangi kita. Jika kita tidak mampu membalas pengorbanan tersebut, sedaya mampu kita, ingatlah diri mereka dan doakan diri mereka.

SALAM AIDILADHA. Salam pengorbanan. Semoga kita semua menjadi insan yang lebih bersyukur dan menghargai limpah nikmat hidup ini. Doa saya untuk semua, moga kita sentiasa kekal dalam kasih dan sayangNya. Amin!

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! Tiada Tuhan Melainkan Allah, Dan KepadaNya Segala Puji-Pujian!

Salam hormat dan terima kasih.

AUDI FALIQ IBRAHIM
Petaling Jaya, 15 Oktober 2013

Author: Audi Faliq Ibrahim

Executive at Yayasan Basmi Kemiskinan. Alumni of International Islamic University Malaysia. An old soul and #INTJ.

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s