MicroGenius / NES di Telefon Pintar


NES-Intro-J
Anda yang lahir pada tahun 80-an, sudah pasti biasa dengan ‘game’ ini.

Jika anda lahir pada tahun 80-an seperti saya, pasti pernah mendengar dan menggunakan Micro-Genius, konsol permainan ala-ala Playstation dan Xbox pada hari ini. Konsol yang popular pada era 80 dan 90-an ini adalah klon (pirated) kepada Nintendo Famicom/Entertainment System (NES) dan menggunakan katrij (tape) sebagai sumber permainan. Permainan seperti Circus Charlie, Contra, Super Mario dan pelbagai lagi adalah hiburan berasaskan elektronik yang paling canggih pada zaman tersebut (selain ‘Tetris’).

Micro-GeniusEra millenium ini, di mana anda dan saya sudah mencecah umur 30-an dan melihat anak-anak zaman sekarang dengan Xbox mereka, sudah pasti terdetik ingin merasai kembali permainan legend sebagaimana disebutkan di atas. Konsol Micro-Genius anda mungkin sudah rosak, atau kalau masih OK, tidak serasi dengan TV zaman sekarang. Mujurlah anda masih boleh menggunakan telefon pintar anda untuk bermain Circus Charlie dan seumpamanya, dengan memuat turun app emulator NES.

Prosedur yang diterangkan dalam artikel ini adalah untuk telefon bimbit/tablet berasaskan Android (termasuk BlackBerry, yang boleh menjalankan aplikasi Android secara side-load). Untuk iPhone, saya mendapati tiada aplikasi emulator NES pada App Store dan memerlukan jail-break yang agak kompleks, jadi pengguna iPhone, teknikalnya anda tidak boleh memainkan permainan NES tanpa jail-breaking.

Prosedur

NES-PlayStore-Download-J
DARI KIRI : Cari Nostalgia.NES di Google Playstore dan muat turun; Lepas ‘unzip’ ROM, app akan ‘scan’ telefon untuk mencari ROM; Jika ROM tidak tersenarai, pilih MENU dan ‘Search Device for ROMs’.

Buka Google PlayStore dan cari app bernama Nostalgia.NES. Ada dua versi, iaitu percuma (lite) dan berbayar. Jika anda tidak kisah dengan iklan, muat turun versi percuma. Versi percuma ada beberapa had (limitation) tetapi ia tidak mengganggu fungsi permainan.

Selesai pemasangan, anda perlu mendapatkan ‘ROM’ untuk permainan yang berkenaan. ROM ini adalah data file permainan dan perlu dimuat turun. Banyak laman web yang menyedia fail ROM ini (cari ‘NES ROM’) dan untuk memudahkan anda, saya sertakan beberapa ROM untuk anda muat turun di sini.

Fail tersebut adalah koleksi ROM 11 games iaitu Circus Charlie, Contra, Dig Dug, Excitebike, Gun Smoke, Popeye, Rush n Attack, Salamander, Super Mario Bros, Thundercade, dan Yie Ar Kung-Fu.

Un-ZIP fail berkenaan dalam telefon anda. Kemudian buka app Nostalgia.NES dan ia akan scan telefon anda untuk mencari ROM. Jika scan tidak dimulakan, pergi ke Menu dan pilih Search Device for ROMs. Selesai scanning, ROM yang dijumpai akan dipaparkan dan anda boleh mula bermain dengan memilih game yang dikehendaki.

NES-SampleGame-J
DARI KIRI : Super Mario Bros; Circus Charlie; Contra.

ROM yang berkenaan juga boleh dimainkan di PC anda, dengan menggunakan emulator NES untuk PC. Anda boleh cuba VirtuaNES.

Selamat bermain dan mengimbau nostalgia!

Advertisements

‘Log-In’ Facebook Dengan Lebih Mudah


Artikel ini amat ringkas, tiada cerita politik, tiada ayat berjela-jela. Sekadar ingin berkongsi dengan rakan-rakan pembaca sekalian, berkenaan bagaimana untuk log-in dalam akaun Facebook anda dengan cara yang lebih menyenangkan.

Lazimnya, majoriti pengguna Facebook yang saya tahu akan menaip alamat e-mel yang telah didaftarkan dan kata laluan mereka untuk log-in, seperti di bawah ini,

Alamat E-Mel Digunakan Untuk Log-In
Alamat E-Mel Digunakan Untuk Log-In

Log-in menggunakan e-mel adalah cara tradisional, dan sememangnya bukan satu masalah besar. Tetapi untuk mereka yang mungkin terlupa alamat e-mel mereka yang lengkap, atau alamat e-mel mereka amatlah berjela-jela panjangnya sehingga tak menang tangan untuk menaip, ada cara yang lebih ringkas sebenarnya, iaitu menggunakan ‘User Name’ Facebook anda.

Apakah User Name itu? User Name itu adalah nama yang telah anda tetapkan dalan Settings dan terpapar pada alamat URL anda, seperti ini,

User Name Untuk Akaun Ini Adalah 'audifaliq'
User Name Untuk Akaun Ini Adalah ‘audifaliq’

Berdasarkan rajah di atas, ‘audifaliq’ adalah User Name untuk akaun Facebook ini. Maka anda boleh log-in ke dalam akaun FB menggunakan User Name tersebut menggantikan alamat e-mel anda sebagaimana berikut,

Log-In Menggunakan User Name
Log-In Menggunakan User Name

Tidak percaya? Anda cubalah sendiri! Saya pasti untuk sebahagian daripada kita, cara ini lebih memudahkan. Jika anda belum lagi menetapkan User Name anda, boleh berbuat demikian di bahagian ‘General Settings’

Penetapan User Name Di Bahagian 'General Settings'
Penetapan User Name Di Bahagian ‘General Settings’

Ingat, User Name ini hanya boleh diubah sekali sahaja. Jadi pilih betul-betul!

Menggunakan Aplikasi Android (Android Apps) di PC Anda (Bahagian 4)


NOTA: Post ini adalah Bahagian ke-4 dan lanjutan daripada post sebelumnya, iaitu

Bahagian 1: BlueStacks sebagai emulator untuk menjalankan Android Apps

Bahagian 2: Menyelesaikan beberapa isu ‘minor’ di dalam BlueStacks versi standard dengan Go Launcher.

Bahagian 3: Mengimport senarai Contacts ke dalam BlueStacks

Anda digalakkan membaca post-post sebelumnya untuk ‘continuity’ dan mengelakkan kekaburan dan kekeliruan yang mungkin timbul. Terima kasih.

Ini adalah Episod ke-4 daripada siri artikel/post berkenaan cara menjalankan aplikasi Android di komputer menggunakan BlueStacks. Tiga artikel/post yang sebelumnya sudah pun menerangkan secara panjang, lebar dan tinggi berkenaan BlueStacks dan isu-isu yang terdapat di dalamnya, serta jalan penyelesaian. Saya pasti, apabila anda sudah membaca artikel-artikel tersebut, kini anda sudah faham dan mahir dalam menggunakan BlueStacks.

Artikel ini membincangkan, secara spesifik, berkenaan WhatsApp di BlueStacks

Sebagaimana yang kita ketahui, bukan semua apps Android akan berfungsi dengan baik apabila dijalankan di dalam BlueStacks, kerana sifatnya yang merupakan sejenis emulator dan bukannya telefon bimbit/tablet sebenar. Juga, ada apps yang hanya membenarkan dirinya digunakan dalam satu device sahaja dan penggunaan secara serentak (simultaneous) adalah dilarang keras.

Dalam post ini, saya akan menghuraikan isu berkenaan apps WhatsApp, sejenis apps Instant Messaging yang popular di kalangan pengguna telefon bimbit. Suka diingatkan, WhatsApp adalah satu daripada apps yang melarang penggunaan serentak di pelbagai devices, dan satu nombor telefon hanya untuk satu device, dan jika anda cuba mendaftarkan akaun WhatsApp di device lain menggunakan nombor telefon yang sama, anda akan mendapati device asal akan menunjukkan error message.

Untuk membuktikannya, saya telah menjalankan eksperimen dengan cuba mendaftarkan akaun WhatsApp di BlueStacks menggunakan nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan untuk akaun WhatsApp di telefon bimbit Android saya.

Kita mulakan eksperimen dengan mendaftarkan nombor telefon yang telah didaftarkan di dalam WhatsApp sebelum ini.

Selepas semua urusan pendaftaran selesai dan WhatApp sudah boleh digunakan di BlueStacks . . .

All seems OK, but really?

Apabila saya cuba buka WhatsApp di telefon bimbit saya (yang nombornya didaftarkan di WhatsApp BlueStacks), mesej ini kelihatan, dan this is not a good thing . . .

WhatsApp DOES NOT ALLOW simultaneous use across multiple device with same service number.

Opps! Daripada eksperimen ini, maka telah terbukti WhatsApp adalah satu daripada apps yang tidak membenarkan penggunaan serentak merentas pelbagai peranti menggunakan satu nombor. Secara teknikalnya, TIADA CARA untuk kita membenarkan penggunaan satu nombor merentas pelbagai WhatsApp, tetapi alternatif berikut boleh digunakan;

ALTERNATIF: GUNA NOMBOR TELEFON LAIN

Gunakan nombor telefon bimbit lain, yang tidak pernah digunakan untuk mendaftar dalam WhatsApp. Membeli nombor telefon baru juga adalah dialu-alukan. Sayugia diingatkan nombor telefon tersebut tidak semestinya perlu digunakan pada smartphone, kerana apa yang kita perlukan hanyalah verification code nya. Saya tunjukkan caranya di bawah;

Dalam contoh ini, saya menggunakan nombor telefon bimbit saya (017-254 xxxx) yang digunakan untuk Tab, tetapi tidak pernah didaftarkan pada WhatsApp. SIM Card nombor ini saya masukkan ke dalam Nokia 5800 XpressMusic, yang tiada apps WhatsApp dipasang. Ingat, tujuan kita hanyalah mahu mendapatkan verification code nya.

Seperti biasa, pertamanya, saya akan daftarkan nombor telefon tersebut di WhatsApp,

Kita daftar semula, kali ini guna nombor baru.

Selepas kita klik OK, seperti biasa, skrin di bawah akan kelihatan. Abaikan dan biarkan progress bar itu sampai ke penghujungnya (maksudnya, anda perlu tunggu).

Tunggu sehingga progress bar itu sampai ke penghujungnya. Kalau nak masak Maggi, masih sempat lagi. Silakan…

Dan dalam tempoh bertenang a.k.a. menunggu itu, di telefon bimbit di mana nombor telefon tersebut ‘hidup’, akan ada satu code di SMS oleh WhatsApp.

Kod tiga (3) digit ini lah yang kita mahukan.

Dan kod yang tertera itu perlu kita masukkan dalam ruang kosong, sebagaimana skrin di bawah, yang akan terpapar selepas progress bar tersebut habis.

Masukkan kod tiga (3) digit tersebut di ruangan yang disediakan.

Sebaik sahaja kod tiga (3) digit itu dimasukkan, WhatsApp secara automatik akan memulakan proses authentication dan selepas itu, ikutlah arahan seterusnya, dan WhatsApp boleh digunakan seperti biasa.

NOTA: Teknik yang sama juga boleh anda gunakan untuk apps yang tidak membenarkan penggunaan simultaneous, terutamanya apps IM-based seperti Viber, ChatOn dan seumpamanya.

Selamat mencuba!

Menggunakan Aplikasi Android (Android Apps) di PC Anda (Bahagian 3)


NOTA: Post ini adalah Bahagian ke-3 dan lanjutan daripada post sebelumnya, iaitu

Bahagian 1: BlueStacks sebagai emulator untuk menjalankan Android Apps

Bahagian 2: Menyelesaikan beberapa isu ‘minor’ di dalam BlueStacks versi standard dengan Go Launcher.

Anda digalakkan membaca post-post sebelumnya untuk ‘continuity’ dan mengelakkan kekaburan dan kekeliruan yang mungkin timbul. Terima kasih.

Bahagian ke-3, atau episod ke 3 dalam siri BlueStacks. Belum sampai klimaks lagi, sabar, bertahan bro, jangan ‘cepat kalah’. Hahaha. OK, back to the business, post ini akan menghuraikan masalah yang dibiarkan ‘tergantung’ dalam post yang kedua, iaitu;

Apa hal? KOSONG??? Kena buat manual ke, add satu-satu-satu . . . . . . .

Iaitu: “Bagaimana nak mengimport senarai kenalan (Contacts) ke dalam BlueStacks?”

Perlu Ke Nak Import Contacts?

Ini adalah satu persoalan yang mungkin bermain di fikiran anda. Apa kejadahnya nak guna Contacts List dalam BlueStacks, bukan nya boleh buat call dan hantar SMS pun! Betul alasan tu, ada logiknya, tetapi anda harus ingat, beberapa apps Android, memerlukan akses kepada senarai Contacts untuk berfungsi dengan efisien, terutamanya apps yang berorientasikan ‘social’. Jika tidak, perkara sebegini akan berlaku,

Aiyah! Tak ada orang ka?
Contact list kosong kan, macam mana nak cari orang?

Maka mahu atau tidak mahu, adalah satu langkah bijak jika anda boleh mengakses senarai Contacts anda di BlueStacks, tapi bagaimana? Anda mahu cara manual, iaitu key-in satu-satu-satu? Kalau anda ada 1094 contacts macam saya, sanggup? Atau ada cara yang lebih mudah?

Ada cara yang lebih mudah, biar saya bantu . . . . . . .

The Solution: Use VCard

NOTA: Huraian ini mungkin kedengaran agak teknikal tetapi anda tak perlu risau, ia agak mudah sebenarnya!

VCard merupakan format Business Card yang sering kita gunakan secara tidak langsung. Lazimnya jika anda menghantar maklumat kenalan (Contacts Details) melalui SMS/Bluetooth/E-mail/etc. sebenarnya anda menggunakan format VCard.

LANGKAH 01

Kita perlu mencipta satu VCard yang menghimpunkan keseluruhan Contacts List anda. Untuk tujuan itu, saya andaikan anda telah menetapkan pilihan ‘auto-sync’ dalam telefon bimbit/tablet anda. Bermaksud, senarai Contacts di dalam telefon bimbit/tablet anda adalah sama atau up-to-date dengan senarai Contacts di Google.

Akses akaun GMail anda, dan pergi ke bahagian Contacts. Kemudian pilih More > Export…

More > Export…

Kemudian, pilih All Contacts (atau pilihan lain), dan pastikan export format adalah vCard format (pilihan yang terakhir sekali). Kemudian tekan butang EXPORT.

Mari Meng-export!

Satu fail berformat VCF dengan nama ‘Contacts’ akan dimuat turun ke dalam komputer anda (lazimnya terletak dalam folder ‘Downloads’). Setelah selesai, kita akan jalankan langkah ke-2, yang mungkin agak teknikal sedikit bunyinya.

LANGKAH 02

Di komputer anda, buka drive C:  dan apabila telah terpapar, tekan kekunci ALT di keyboard anda. Menu Bar akan terpapar. Klik Tools > Folder Options

Buka Drive C, tekan ALT di keyboard, dan apabila menu bar telah terpapar, klik Tools > Folder Options

Kemudian, pada tab VIEW, di bawah sub-tajuk ‘Hidden Files and Folders’, pastikan anda memilih ‘Show Hidden Files, Folders and Drives’. Kemudian klik Apply dan OK.

Tujuan kita adalah untuk memaparkan ‘apa yang tersembunyi’.

Apabila anda melihat Drive C kembali, satu folder yang tersembunyi akan terpapar, iaitu folder ProgramData. Buka folder ini, cari folder BlueStacks. Jumpa, buka pula folder BlueStacks, dan cari folder UserData. Selesai, cari dan buka pula folder SharedFolder. Pening kepala? Hehehe. OK, ringkasnya, path yang perlu anda buka adalah seperti berikut;

C:\ProgramData\BlueStacks\UserData\SharedFolder

Di dalam folder SharedFolder itu tadi, salin dan tampal (Copy & Paste) file VCF yang telah kita buat pada langkah pertama tadi. Selesai, tutup tetingkap SharedFolder tersebut, dan langkah ke-3 akan menyusul.

NOTA: Moleknya, anda buka Folder Options dan klik butang ‘Restore Defaults’ untuk menyorokkan kembali folder ProgramData tadi, kerana ia agak sensitif jika tersilap diubahsuai.

Langkah 03

Buka BlueStacks, dan buka app Contacts. Di dalam Contacts, tekan butang MENU, dan pilih Import/Export. Kemudian, klik Import from SD Card.

Buka Contacts. Tekan MENU > Import/Export > Import from SD Card

Contacts kemudiannya akan scan SD Card anda (err… maksudnya, PC anda, specifically, folder BlueStacks di Drive C tadi). Apabila file VCF kita tadi berjaya di-detect maka proses import akan bermula.

Import in Progress. Jika bilangan Contacts anda adalah banyak, mungkin mengambil sedikit masa.

Selesai semuanya, TA-DA! Senarai Contacts anda kini bersedia untuk dimanipulasikan & disalahgunakan oleh apps-apps durjana. Hahaha.

Bersedia Untuk Digunakan!

Selamat mencuba & to be continued . . . . . . .

Menggunakan Aplikasi Android (Android Apps) di PC Anda (Bahagian 2)


NOTA: Post ini adalah sambungan/lanjutan daripada post asal, yang boleh dibaca di sini.

Dalam post yang pertama, saya telah menghuraikan kepada anda cara untuk menjalankan (run) aplikasi (apps) Android di komputer (PC) anda, iaitu dengan menggunakan emulator yang bernama BlueStacks, sebagaimana screenshot di bawah;

BlueStacks App Player, yang ‘standard’

Setelah beberapa kali anda menggunakan BlueStacks ini dan mencuba segala fungsi-fungsinya, anda mungkin akan mula merasakan terdapat beberapa ‘kekangan’ (cons), antaranya;

PERTAMA: Tiada cara mudah untuk mengakses Google PlayStore. Skrin utama BlueStacks hanya memaparkan apps yang dipasang dan cara untuk mencari apps yang dikehendaki adalah dengan menggunakan fungsi ‘Search’.

KEDUA: Aplikasi yang memerlukan senarai kenalan ‘contacts’ tidak dapat berfungsi, kerana ‘Contacts’ itu sendiri ‘tidak ada’.

KETIGA: Ketidakselesaan kerana antaramuka (interface) BlueStacks yang standard tidak begitu mesra pengguna.

Dilema-dilema di atas boleh diatasi, dengan menggunakan cara berikut;

Memasang ‘Custom Launcher’

Cari ‘Go Launcher’, dan klik untuk muat turun dan pasang.

Apa itu ‘Launcher’? Secara asasnya Launcher merupakan antaramuka (interface) yang ‘duduk’ di atas sistem Android yang asal, dan Launcher ini fungsinya adalah untuk ‘mengubahsuai’ interface Android itu agar lebih cantik, kemas atau efisien berbanding interface asal yang dibangunkan Google atau OEM-OEM seperti Samsung (TouchWiz) dan HTC (Sense).

Jika anda pernah menggunakan Linux OS di komputer, anda tahu yang Linux boleh digunakan dalam pelbagai interface, antaranya KDE, Gnome, XDesktop, dan lain-lain. Co-incidentally, Android merupakan OS yang berasaskan Linux, walaupun bukan 100%.

Tetapi bukan perkara teknikal yang saya ingin huraikan, kerana saya tahu anda bosan, dan tujuan kita adalah mahu get rid those craps yang disenaraikan di atas.

Penyelesaian kepada tiga (3) dilema  yang disebut sebelum ini, adalah dengan memuat turun Go Launcher EX, iaitu sejenis ‘custom launcher’. Pernah dengar? Ah ha, saya pasti ramai yang menggunakan custom launcher  ini di telefon bimbit anda. OK, sila download terlebih dahulu. Caranya, di BlueStacks, klik ikon Search, dan taip ‘Go Launcher’. Apabila carian telah selesai, klik install. Tunggu sehingga sesi muat turun dan pemasangan selesai.

Selesai pemasangan, anda akan dapat melihat apps Go Launcher di senarai apps BlueStacks. Langkah seterusnya, anda sudah tahu. Apa lagi, klik lah Go Launcher EX tersebut!

Klik bro! Apa tunggu lagi?

Apabila anda klik sahaja ‘Go Launcher EX’ tersebut, maka secara rasminya interface Go Launcher akan ‘mengambil alih’ interface standard BlueStacks, dan inilah hasilnya;

Go Launcher EX secara rasminya telah bermaharajalela di BlueStacks!

Jika selepas anda klik pada Go Launcher dan entah macam mana skrin anda menjadi terpusing dan terbalik, jangan panik. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah restart kembali BlueStacks, dan keadaan akan kembali menjadi normal.

Dan jika pop-up seperti di bawah muncul, langkah pertama, tandakan (tick) pada ‘Use By Default For This Action’ dan kemudian klik pada Go Launcher EX.

Tandakan ‘Use by default for this action’, kemudian klik Go Launcher EX.

Go Launcher EX- Bagaimana Ia Menyelesaikan Dilema 3 Segi?

NOTA: Jika anda pernah dan sedang menggunakan Go Launcher di telefon bimbit anda, maka huraian ini mungkin akan buat anda mengantuk (sebab anda sudah tahu), tetapi kesian kan lah rakan anda yang baru kenal apa itu Go Launcher, plus mana la tahu ada maklumat lain yang anda tidak tahu? ;-)

Go Launcher merupakan satu ‘manifestasi’ tentang bagaimana interface Android itu boleh di user friendly kan. Kelebihan Go Launcher adalah ia memberikan fleksibiliti kepada pengguna untuk memilih tema (theme), mengubahsuai kertas dinding (wallpaper), saiz dan jenis font, saiz dan rekabentuk icon, custom widgets, dan lain-lain. Pendek kata, pengguna boleh ‘mempersonalifikasikan’ telefon bimbit/tablet mereka.

Dalam kes BlueStacks ini, Go Launcher memberikan anda satu interface yang boleh dikatakan ‘sebijik’ dengan telefon bimbit anda, maka anda tidak akan merasa ‘sesat dalam rindu’ apabila menggunakan BlueStacks. Saya bagi perbandingan, mana yang lebih cantik, di antara BlueStacks standard dan BlueStacks yang telah di’overlay’ dengan Go Launcher?

Ini adalah BlueStacks yang ‘standard’ atau ‘stock’.
BlueStacks setelah ‘dijahanamkan’ oleh Go Launcher.

Mana yang lebih cantik dan dilihat mudah untuk digunakan? ;-) Anda juga boleh memuat turun pelbagai tema Go Launcher untuk lebih kesan dramatik, font-font funky, etc. etc. dan memberi anda bragging rights di kalangan rakan-rakan. Saya biarkan diri anda sendiri membuat eksplorasi fungsi-fungsi dan kelebihan Go Launcher.

OK, dilema pertama – BlueStacks tidak user friendly dan ‘buruk’ – telah berjaya diselesaikan.

Dilema yang kedua pula, bagaimana untuk mengakses Google PlayStore secara terus kerana BlueStacks yang standard tidak memaparkan apps Google PlayStore?

Lihat screenshot Go Launcher di atas, anda ada nampak tak Google PlayStore dalam senarai apps? Ada? Jika anda tidak nampak, itu tandanya pendek umur. Hahaha. Gurau beb! Ada kan? Klik lah!

Google PlayStore. Muat turun lah sesuka hatimu!

OK, dilema yang kedua, settle! Sekarang kita ke dilema yang ketiga, iaitu “Aplikasi yang memerlukan senarai kenalan ‘contacts’ tidak dapat berfungsi, kerana ‘Contacts’ itu sendiri ‘tidak ada’.”

Lihat sekali lagi, screenshot Go Launcher App Drawer di atas-atas (skrol atas sikit bro). Nampak tak apps ‘Contacts’? Ada? Kalau tidak nampak, ini bermaksud . . . . . . (OK, no joke again Audi!). Klik sahaja ‘Contacts’ dan selesai. TAPI . . . . . . .

Apa hal? KOSONG??? Kena buat manual ke, add satu-satu-satu . . . . . . .

Jangan panik brothers and sisters, saudara dan saudari! Saya akan huraikan cara nak add contacts anda ke dalam ‘phonebook’ BlueStacks ini, tetapi pada post yang akan datang yer! Buat satu-satu, jangan gelojoh. Malam ini kan malam Jumaat (ketika post ini ditulis – ada kena mengena ke?)

Selamat mencuba!

Addendum – Fakta Yang Orang Ramai Tidak Tahu . . . . . . .

Apa yang dimaksudkan dengan emulator? Menurut kamus, emulator bermaksud A piece of software that simulates other software and/or hardware.

Jika BlueStacks adalah sebuat emulator, maka ia semestinya akan ‘menyamar’ menjadi sejenis Android device bukan? Persoalannya, apakah peranti yang ‘diwakilinya’? Untuk mengetahuinya, selepas mengaktifkan Go Launcher, saya terus mengakses ‘Settings’ yang tersenarai dalam senarai apps (bukan butang Settings di penjuru kanan bawah BlueStacks), dan ke bahagian ‘About Device’. Ini hasilnya;

About Device. Jeng! Bukan Lagi Rahsia!

Maklumat yang kita boleh dapatkan daripada ‘About Device’ adalah,

PERTAMA: Versi Android yang di-emulating adalah 2.3.4 atau nama timangannya, Android GingerBread.

KEDUA: Model peranti yang di-emulating adalah bernombor kod GT-I1900. Apa kejadahnya device ini? Eh, macam pernah dengar, kalau kod GT GT ni, bukan ke . . . . . . . OK, GT-I9100 sebenarnya adalah . . . . . . .

Samsung Galaxy S2

Persoalan terjawab. To be continued . . . . . . .