Kisah Muzik & Lagu ‘Old School’


Setiap orang semestinya ada kecenderungan genre muzik masing-masing. Saya cenderung (baca: minat) kepada muzik era ‘old-school’. Bahasa mudahnya, muzik yang dimainkan ketika zaman saya bersekolah (90’an) dan era-era sebelumnya.

Jangan salah anggap, saya dengar juga muzik moden, cuma saya rasa, kepuitisan lirik lagu-lagu ‘old school’ lebih terasa dan ‘umph’ berbanding dengan lagu-lagu zaman sekarang. Lirik lagu zaman sekarang lebih literal dan tidak begitu ‘romantik’ pada saya. Kalau liriknya jiwa kacau, jiwa kita akan kacau bila mendengarnya, lebih kurang begitu lah.

Dahulu sumber muzik saya (dan kebanyakan orang saya rasa) hanyalah radio dan kalau nak beli kaset, kena kumpul duit. Purata harga kaset pada ketika itu dalam RM15. Jadi radio lah sumber lagu-lagu. Pemain kaset (walkman) pun mahal, hanya yang kaya memiliki walkman. Statusnya macam punya iPod/iPhone.

Pada zaman itu (90’an), radio lebih ‘fokus’ dan tiada pengiklanan melampau. Stesen radio swasta belum meluas, majoriti stesen RTM. Juruhebah pun lebih informatif dan kurang merapu. Permintaan lagu siap disiarkan di akhbar, jadi boleh ‘track’ lagu apa yang keluar malam itu. Minta lagu dengan hantar poskad. Stesen radio yang popular di zaman adalah Radio Muzik, Radio 3 KL (sekarang KL FM) dan Radio 3 Shah Alam (sekarang Selangor FM).

Zaman sekarang, kalau nak dengar lagu-lagu zaman tersebut, kena buka radio macam Sinar, Kool FM, dan Klasik Nasional. Stesen radio RTM masih konsisten siarkan lagu-lagu zaman old-school di samping moden. Tetapi iklan yang terlampau banyak kadang-kadang mengganggu mood dan penghayatan lagu.

Mujur juga, zaman sekarang ada ‘streaming service’ seperti Spotify, Apple Music, Joox (sekadar menyebut beberapa nama) yang membolehkan kita mendengar lagu-lagu dari zaman dahulu sehinggalah sekarang. Koleksi kaset dan CD yang ada dalam simpanan sukar untuk di ‘encode’ ke format digital (mp3) kerana tiada peralatan sesuai dan kualiti bunyi yang kurang memuaskan. Streaming service memberikan kualiti bunyi HD dan lebih puas bila mendengar.

Kekurangannya, kerana servis-servis ini juga mengamalkan ‘eksklusiviti’ (ada artis hanya ada di servis A dan tiada di servis B, dan sebaliknya), maka saya sendiri ‘terpaksa’ melanggan dua servis – Spotify dan Apple Music, supaya dapat mengakses majoriti lagu-lagu ‘old school’ dan moden. Dengan kos RM30 sebulan, ia lebih berbaloi untuk jangka panjang berbanding membeli satu-satu lagu atau mencari CD (yang semakin sukar).

Lagu-lagu ‘old school’ di samping moden yang saya minat, saya ‘preserve’ dalam format mp3 supaya boleh didengar di mana-mana tanpa perlu ‘online’. Tetapi tidak semua lagu ada di ‘streaming service’, ada yang saya perlu cari di YouTube dan laman-laman web tertentu. Yang pasti, saya akan cari yang berkualiti tinggi jika ada.

Ada juga lagu yang terlalu ‘rare’ dan tiada versi kualiti tinggi setakat ini yang saya jumpa. Contohnya, lagu daripada kumpulan Freedom bertajuk ‘Kitalah Orang Ketiga’, lagu ‘Terkilan’ nyanyian Haleeda, dan lagu-lagu daripada penyanyi seperti Mimi Asmidar. Lagu-lagu ini tiada dalam ‘streaming service’ dan di YouTube pula, kualitinya kurang memuaskan.

P/S : Sesiapa yang ada lagu-lagu yang saya sebut di atas, dalam ‘CD quality’ @ paling kurang 192kbps 44k/48k sampling, 24-bit format, beritahu saya – saya nak beli. Kalau ada CD asal, lagi mantap!

Advertisements

Segalanya Berubah


Hari ini 11 Ogos 2011. Sudah sebelas (11) hari umat Islam di Malaysia menjalani ibadah puasa. Pada sebelah paginya terdapat mesyuarat pengurusan di pejabat. Di sebelah petang, ketika memandu pulang menuju ke rumah, jalan raya kelihatan sedikit tenang, walaupun saya keluar pejabat pada waktu yang sama seperti hari sebelumnya.

Berita pemberian bonus menjadi bualan. Harga emas menjulang tinggi, harga minyak jatuh. Ramai sudah mula menukar wang untuk dijadikan duit raya.

Sebelah malamnya, ketika membuka Microsoft Outlook untuk mengemaskini data kenalan dan kalendar dan ‘sync’ dengan telefon bimbit saya , saya ambil kesempatan untuk membelek-belek catatan pada tahun-tahun yang sudah. Pada 11 Ogos tahun-tahun yang sudah, perkara ini berlaku dalam hidup saya;

  • 2010: Permulaan puasa (Awal Ramadhan)
  • 2009: Di UIAM, menghadiri kelas English for Academic Purposes (EAP), menghadiri kelas Promotion Management, menulis draf untuk pembentangan EAP.
  • 2008: Di UIAM, pembentangan untuk kelas Human Resources Management (HRM), mencari maklumat ‘Ajinomoto’.

Begitulah sebahagian catatan di dalam diari saya. Sejak tahun 2004 saya telah membiasakan diri menulis perkara-perkara penting di dalam sebuah diari, dan diari ini akan disimpan sebagai rujukan. Walaupun pada asasnya fungsi diari ini adalah untuk merekod maklumat berkenaan perjalanan perkara pada satu-satu hari yang berkenaan, diari ini juga sebenarnya berfungsi sebagai tempat menukilkan perkara yang bersifat peribadi.

Di sini saya bukanlah mahu bercerita berkenaan diari berharga RM100 mahupun RM10, tetapi berkenaan suasana semasa yang penuh dengan perubahan yang mengejutkan.

Tak Siapa Yang Tahu…

Masa akan terus bergerak, dan segala-gala yang ada di sekeliling kita juga tertakluk kepada perubahan.  Tiada siapa yang menjangka ekonomi US akan ‘lumpuh’, tetapi ia telah berlaku. Air Asia dan MAS bekerjasama? Dulu dianggap mustahil tetapi itulah yang berlaku pada hari ini. Pendek kata, kita tidak boleh duduk di dalam zon selesa kerana ada kemungkinan kita akan dihimpit dengan perkara-perkara yang sentiasa berubah di sekeliling kita.

Dahulu ketika di universiti, saya berjumpa dengan ramai rakan-rakan yang masing-masing mempunyai impian hidup yang hebat-hebat. Tidak salah, itulah yang dinamakan merancang. Saya sendiri pernah menulis perancangan hidup saya di atas sekeping kertas dan melekatkan di katil supaya dapat melihatnya sebelum dan selepas tidur. Namun sepertimana yang kita tahu, manusia tertakluk kepada perancanganNya, dan apa yang kita rancang tidak akan 100% menjadi kenyataan.

Menyesal? Ya, saya secara peribadi ada sedikit rasa sesal berkenaan beberapa perkara ketika di UIAM dahulu. Tetapi umpama bait lirik lagu ‘My Way’ oleh Frank Sinatra, penyesalan itu hanyalah secebis kenangan yang saya rasa tidak perlu diungkapkan kepada umum. Dari kecil kita punya impian hidup, tetapi dunia ini adalah dinamik, dan kita sudah diberikan ‘master plan’ oleh Allah s.w.t. untuk kita ikuti. Kegembiraan dan kesedihan itu adalah satu ujian buat diri kita, sepertimana yang disebutkan dalam ayat Al-Quran yang sering saya petik di bawah;

Perhaps you may dislike something which is really good for you, or love something that is bad for you, but Allah knows what is the best for you, and you don’t. (Al-Baqarah, 216)

Ayat di atas amat cocok dengan pepatah Melayu “Kita hanya merancang, tetapi Allah yang menentukan”. Kita mungkin telah merancang sesuatu yang hebat dan mengambil masa yang lama untuk persiapan, tetapi di hari kejadian, tiba-tiba apa yang kita rancangkan itu tidak menjadi atau lebih dahsyat lagi membuahkan hasil yang berlawanan. Siapa yang kita mahu salahkan? Perancangan kita sudah mantap dan teliti, tetapi jika Allah mahu rancangan itu gagal, maka gagallah ia. Janganlah kita salahkan sesiapa, tetapi tindakan pertama kita hendaklah berdoa kepada Allah agar diberi kekuatan!

Melalui Hari-Hari Berikutnya…

Semalam kita mungkin gagal. Dahulu mungkin kita dimalukan dengan teruk sehingga maruah dirasakan tercalar. Tetapi itu bukan penamat hidup kita. Kita masih ada esok untuk dilalui. Janganlah menjadikan perkara yang kurang menyenangkan di masa lalu itu sebagai batu yang menghalang diri kita untuk maju. Kita jatuh tergolek, bangunlah kembali. Mungkin langkah kita terhenjut-henjut, tetapi itu lebih baik dari kita duduk mengaduh kesakitan tanpa berbuat apa-apa.

Dan bahawasanya seorang manusia tidak memperoleh apa-apa selain dari apa yang diusahakannya (An-Najm, 39)

Selagi hayat masih ada, teruskanlah kehidupan kita dengan perkara-perkara yang baik. Berbaktilah kepada insan di sekeliling kita. Mungkin kita tidak ada wang berjuta, tetapi satu ringgit sedekah itu amat besar nilainya! Kecil atau besar sumbangan kita, pahala tetap telah dijanjikan oleh Allah s.w.t. Bersyukur dengan apa yang kita lalui setiap hari, tidak kira hari tersebut baik atau buruk bagi kita. Kita diuji setiap masa, itu adalah hakikat, dan tiada manusia yang boleh lari daripada ujian dan ketentuan dariNya.

Alhamdulilah, kita masih diberi kesempatan untuk hidup. Moga esok adalah hari yang lebih baik untuk kita semua, Insya Allah.

Tahniah Master!


Berjuang bersama-sama suatu ketika dahulu, dengan cabaran yang bersilih ganti!

Ketika saya membuka Facebook saya malam semalam, saya dikejutkan dengan berita seorang sahabat baik saya, teman minum kopi, orang kanan (master & lord), dan kaki berbincang hal-hal gajet telah pun melangsungkan pertunangan dengan gadis pilihan hati. Kedua-duanya saya kenal benar, pelajar UIAM yang juga sekuliah dengan saya. Walaupun saya sedia maklum hubungan mereka berdua sejak dari zaman kampus lagi (umumnya sahabat-sahabat yang lain juga tahu), tetapi tindakannya melangsungkan majlis pertunangan secara covert benar-benar mengejutkan saya. Saya tersenyum sendirian, lekas-lekas saya mengirimkan perutusan tahniah di wall beliau.

Teringat kembali perbincangan dengan beliau semasa sama-sama minum di Old Town White Coffee Taman Melati selepas selesai melakukan urusan jual beli telefon bimbit. Saya diusik oleh beliau, disebabkan status saya pada ketika itu yang masih solo dan tiada teman istimewa. Secara indirect, beliau menyatakan keinginannya untuk melihat saya ‘berteman’ sebelum tamat pengajian di UIA. Mendengar permintaan tersebut, saya hanya tergelak, dan saya juga membuat permintaan, ingin melihat beliau bertunang dengan kekasih hati bila sampai masanya.

Kami sama-sama tergelak. Jauh di sudut hati, benar, saya yakin beliau serius dengan  pasangan beliau. Saya juga punya impian, ingin menyunting bunga di Taman Ilmu dan Budi, dan sejak awal 2006 lagi saya telah ketemu seorang insan yang mengusik hati saya. Usaha telah dilakukan, tetapi Allah lebih mengetahui dan telah menetapkan jodoh pertemuan setiap hambaNya. Effort saya tidak membuahkan hasil yang memuaskan, dan akhirnya, projek yang diberi nama 3 Sisters telah pun dibekukan. Alhamdulillah, kini saya amat-amat bahagia dengan insan yang dikenali ketika saya berkhidmat untuk negara.

Kepada sahabatku Master Muhd Hafidz Umar, tahniah, anda telah pun berjaya melalui tahap pertama dalam jalan menuju ke gerbang perkahwinan. Insya Allah, jalan menuju puncak hanya segenggam di hadapan mata. Klimaksnya bakal tiba kelak. Lord masih mencari rentak permainan, Insya Allah, sahabatmu ini bakal menyusul di masa-masa mendatang. :-)

Matriculation Centre IIUM : Revisited


Petang tadi (22 Mei 2010, 2:00 p.m.), saya ke Pusat Asasi UIAM Petaling Jaya kerana adik saya Fatin Afiqah mendaftar di sana. Saya ke sana bersama ibu bapa dan adik bongsu saya. Hampir dua minggu saya membantu adik saya membuat persiapan dengan mengisi borang, fotostat segala dokumen-dokumen dan berkejar ke sana sini menyelesaikan yuran kemasukan dan urusan duti setem di LHDN Petaling Jaya. Kini harinya telah tiba.

Sejak hari Jumaat lagi, kereta telah banyak di sepanjang bahu jalan Pusat Asasi UIAM. Banyaknya kenderaan sehinggakan parking lot di Jalan 17/1A (pasar malam) turut dijadikan medan letak kereta untuk ibu bapa. Sesi pendaftaran masuk pelajar baru diadakan pada 21-23 Mei 2010, dan selepas itu pelajar-pelajar ini akan ditaaruf‘kan sehingga 27 Mei 2010.

Taaruf tu apa? Silakan bertanya pada pelajar-pelajar UIA. :-)

Lima tahun lepas (Julai 2005), saya mendaftar masuk di sini. Kini, 2010, saya masuk sebagai ‘bekas’ pelajar dan tentunya ada sedikit sebanyak perkara yang bermain di minda saya. Bergerak ke dewan AMF (tempat sesi pendaftaran untuk pelajar perempuan diadakan), sudah kelihatan lautan manusia yang terdiri daripada ibu bapa, para pelajar dan tentunya orang-orang yang berbaju batik (yer, committee…).

Suasana agak meriah dengan kanak-kanak berlari di sana sini, ibu bapa yang membantu anak mereka mengangkat bagasi dan pelajar-pelajar yang nampaknya agak bersemangat dan bangga kerana mereka kini berada di gerbang Taman Ilmu dan Budi. Ketika adik saya masuk ke dalam dewan AMF untuk menyelesaikan proses pendaftaran, saya mencuri masa untuk berjalan-jalan di kawasan Pusat Asasi ini, sambil mengimbau kembali kenangan lima tahun yang lepas.

Saya bergerak bermula dari AMF, naik ke ‘jambatan’ menuju ke Annex (AX), melalui depan library, turun ke bawah di depan Klinik (hehe, ATM masih ada di situ), depan CC dan Co-Op, terus berjalan di Central Spine (CS) melalui pejabat STAD, Computer Lab (erm, presentation database MS Access?), turun ke bawah melalui kafe (tak ingat nama plak, tapi for sure saya masih ingat Aroma), Science Building, dan of course, SMAWP yang amat-amat terkenal itu. Hehe. Nasib baik saya tak naik ke Blok C! (Br. Amir, remember our journey to meet Br. Taifu every Wednesday?)

Kembali ke AMF, adik saya telah pun selesai dengan pendaftarannya. Dia ditempatkan di ZC (erm, Cik Farah Ziera tahu kan?), tetapi hanya sementara sahaja kerana tempatnya yang sebenar adalah di Kampus Nilai. Kembali ke kereta, saya mengusung beg pakaian adik saya dan menuju ke ZC, biliknya di tingkat 2. Seperti biasa, suasa di Mahallah juga meriah dengan ibu bapa, pelajar dan committee. Oh, akhirnya dapat juga saya masuk ke Mahallah perempuan selepas 5 tahun! Kih3…

Saya sempat bergurau dengan seorang committee dengan bertanya bermacam-macam soalan berkaitan UIA (niat nak test!). Setelah gelak-gelak kecil dan mengiyakan semua jawapannya (dan memberi komen), dia bertanya kembali kepada saya “Encik ni dari mana, sebab macam dah tahu pasal UIA ni dengan detail“.

Saya tersenyum menjawab, ringkas, “Sis, saya ni dulu student UIA, baru grad dari Gombak…”

Dia tergamam, kemudian tersenyum malu. Mungkin sebab tak sangka dia telah berbual dengan senior! :-)

Bukan Mudah Sayang


Bulan April sudah hampir tiba ke penghujungnya (ketika post ini ditulis), dan bulan Mei bakal menjelang tidak lama lagi. Sudah hampir sebulan saya meninggalkan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Dunia kampus telah pun ditinggalkan, apa khabar agaknya sahabat-sahabat saya sekarang?

Lima tahun saya menjalankan tanggungjawab sebagai pelajar institusi pengajian tinggi, termasuk setahun di pusat matrikulasi (kini pusat asasi), dan sepanjang tempoh tersebut, tidak semuanya dipenuhi keindahan dan gelak ketawa. Ada juga saat-saat yang menyentuh perasaan, mencabar kewibawaan, dan mungkin juga menyentap dan melukakan hati. Tindakan-tindakan yang dilakukan kepada rakan-rakan, guru-guru dan individu-individu yang berkenaan. Di kala sendirian di rumah, saya terfikir kembali akan saat-saat tersebut, dan kadangkala menyoal kembali diri.

Benarkah keputusan dan tindakan itu?

Saya akui, saya bukanlah insan yang maksum, yang terlepas dari kesilapan dan cacat cela. Ada keputusan dan arahan yang dijalankan oleh saya gagal mencapai matlamatnya. Keputusan saya dibuat berdasarkan pemahaman, pemerhatian kepada masalah yang berlaku dan juga input-input daripada insan-insan sekeliling saya. Ada ketika saya sendiri rasa tertekan untuk membuat sesuatu keputusan yang agak kritikal, terutama apabila dinasihati oleh insan-insan yang begitu dekat di hati saya. Sebagai pemimpin, adalah terbaik jika keputusan yang dibuat adalah murni, bertitik tolak daripada input yang terbaik, dan neutral.

Bukan mudah sayang…

Keputusan dan tindakan bukan sahaja bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang menjadi fokus utama, malah turut melibatkan hati dan perasaan. Pepatah mengatakan kita tidak boleh memuaskan hati semua orang, dan tindakan yang paling baik adalah berkeputusan berdasarkan pendapat majoriti. Walaupun ini dikatakan langkah yang terbaik, tetapi kadangkala yang majoriti itu bukanlah penyelesaian terbaik. Saya amat bersetuju dengan ungkapan Sir Amirullah Tan, pensyarah subjek Basic Statistical Analysis ketika di tahun pertama: Being popular does not mean that it is the best! Beliau sering mengulang-ulang ungkapan itu di dalam kelas.

Benar, pengalaman peribadi membuktikan bahawa beberapa tindakan berdasarkan suara majoriti menemui kegagalan. Saya pernah suatu ketika enggan mendengar suara minoriti. Apabila saya enggan, hati-hati insan ini telah tersentuh, terguris, dan terluka. Apatah lagi insan-insan ini merupakan rakan-rakan saya sendiri.

Apabila melibatkan hati dan perasaan, bukan mudah sayang…

Allah s.w.t. mengurniakan kepada manusia ilmu dalam pelbagai bidang, tetapi Dia hanya membuka sedikit sahaja ruang ilmu berkenaan rahsia hati. Tidak ada ilmu yang dapat membicarakan isi hati, gerak hati manusia dengan tepat. Ilmu psikologi hanya mampu mentafsir tindakan luaran untuk mengenal emosi dalaman. Motivasi hanya mampu menjana keinginan, dan tidak semestinya berakhir dengan tindakan. Perasaan adalah rahsia peribadi, amat kompleks, dan sukar untuk ditafsirkan dengan hanya melihat pada luaran. Seorang insan itu mungkin kelihatan ketawa gembira, tetapi kita tidak tahu hatinya menangis kepiluan.

Apabila saya menolak pendapat pendapat anda, bagaimana perasaan anda? Saya tahu, ada insan-insan yang tersentuh hati dan mempersoalkan beberapa keputusan dan tindakan saya, tetapi mereka tidak memberitahu kepada saya secara terus. Saya tahu beberapa insan yang kurang senang dengan tindakan saya, tetapi kerana rasa hormat mereka yang amat tinggi, enggan menyatakan kepada saya. Mereka memilih untuk memendam atau melupakan sahaja. Benar, itu toleransi, tetapi walau apa pun perasaan mereka tetap terguris. Ada secalit luka di hati mereka.

Luka mungkin sembuh, tetapi tetap berparut. Parut di hati akan kekal, dan sentiasa diingati.

Keputusan dan tindakan yang telah saya jalankan, tidak perlulah saya namakan, adalah berdasarkan analisis mendalam yang telah saya lakukan sendiri. Benar, ada keputusan dan tindakan yang mungkin dilihat sebagai membelakangkan norma dan kebiasaan, mungkin dianggap kurang ajar, dan tidak kena pada tempatnya. Tetapi keputusan dan tindakan itu saya lakukan demi kebaikan bersama. Bukan mudah, dalam menjalankannya, saya terpaksa mengorbankan kepentingan dan kesenangan sendiri demi kumpulan dan anak-anak buah saya. Demi Allah, ada suatu ketika saya sendiri terpaksa mempertahankan kesilapan anak-anak buah saya demi integriti kumpulan walaupun tidak perlu berbuat demikian.

Bukan mudah sayang, cuba letakkan diri anda di tempat saya…

Tidak semua perkara itu akan menjadi, perancangan mungkin akan gagal. Takdir itu penentu terakhirnya setelah segala usaha dan tawakal. Begitu juga soal hati dan perasaan, walaupun saya telah melakukan yang terbaik untuk memuaskan hati semua pihak, pasti ada juga yang terasa hati. Walau apa pun, saya tiada niat walau sekelumit untuk mengguris, jauh sekali menghina sesiapa yang telah bekerjasama dan berbakti bersama saya.

Andai kata keputusan dan tindakan saya selama ini telah mengguris dan melukakan hati anda, dengan penuh keinsafan dan kekesalan, ampun dan maaf saya pinta. Saya harap anda faham bahawa tindakan saya adalah untuk kebaikan bersama dan bukan untuk diri saya sendiri. Kepada sahabat, guru dan insan-insan yang telah bersama-sama saya sepanjang di UIAM, terima kasih saya ucapkan. Anda adalah aset terbaik, yang tiada susut nilai, sehingga akhir hayat saya. Teruskan langkah anda, doa saya sentiasa bersama!

***

Pada malam 9 April 2010, saya bergerak ke Tangga Besar UIAM bersendirian, untuk menenangkan fikiran. Duduk di salah satu bangku berhampiran sambil memandang jalan utama, melihat kereta-kereta pelajar keluar ke Pintu Utama untuk kembali bercuti, hati saya sebak. Air mata saya mengalir sebentar, antara rasa terharu dan kesal. Deretan kereta terus keluar dari pintu utama, dan ada satu kereta itu saya tahu, milik seorang salah seorang insan yang begitu dekat di hati saya, ingin mengucapkan selamat tinggal, tetapi saya enggan menerimanya. Sahabat, maafkan saya atas tindakan itu.

Jangan diucap selamat tinggal, kerana anda sentiasa tetap di hati saya. Moga anda ketemu kejayaan dan kebahagiaan yang diimpikan. Ucapkanlah selamat tinggal hanya apabila rakanmu ini telah tiada lagi di dunia suatu masa nanti.

Bukan mudah sayang, untuk melupakan insan yang pernah bertapak di hati ini…